NOVA IZDVAJANJA Saopćeno iz Ministarstva finansija i trezora BiH

Isplata uvećanog toplog obroka sačekat će usvajanje budžeta

Imenovane i izabrane osobe te rukovodeći državni službenici izuzete su iz ove odluke Vijeća ministara BiH i oni neće primati veću naknadu za topli obrok ni kada odluka stupi na snagu

S. D.
17.07.2019 15:08

Zgrada institucija BiH

Foto: Arhiv

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH potvrđeno je da je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH u januaru ove godine usvojilo odluku o izmjeni odluke o visini naknade za topli obrok uposlenima u institucijama BiH kojom je predviđeno povećanje ove naknade sa šest na osam KM, pod uvjetom da do tada bude usvojen budžet institucija BiH za 2109. godinu. 

- S obzirom na to da budžet za ovu godinu nije usvojen, neće biti ni povećana naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH od 1. jula, kako su to objavili pojedini mediji tvrdeći da su informacije dostavljene iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Stav Ministarstva finansija i trezora BiH je nepromijenjen da naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH treba biti veća, posebno što od 2012. godine, kada su smanjene i osnovica za plaću i sve naknade, nije bilo nikakvih povećanja za razliku od entitetskih i kantonalnih institucija.

Također, izabrane osobe te rukovodeći državni službenici izuzeti su iz ove odluke Vijeća ministara BiH i oni neće primati veću naknadu za topli obrok ni kada odluka stupi na snagu, što je saopćeno odmah po usvajanju odluke u januaru ove godine i objavljeno na zvaničnim internet-stranicama i u „Službenom glasniku BiH“.

Komentari

NA VRH