GODIŠNJICA

Ifet Aleta: Bio je masakr, poginuli su mi supruga Almasa, sin Adnan, ja ranjen...

Piše: R. BALIĆ

17.7.2019

Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Polaganjem cvijeća kraj spomen-obilježja, učenjem Fatihe i minutom šutnje rodbina, prijatelji, predstavnici Kantona Sarajevo i Općine Hadžići danas su u Tarčinu, kraj Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić", obilježili godišnjicu stradanja sedmero nevinih civila. 

Na današnji dan 1993. godine od agresorske granate poginuli su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

- Meni su poginuli supruga Almasa i sin Adnan. I ja sam tom prilikom bio ranjen. Bilo je strašno, masakr. Tijela nastradalih letjela su na sve strane. Riječima se to ne može opisati. Od iste granate poginuli su i Omer Horman i njegova kćerka. Ovom prilikom poginulo je troje djece. Od šestero povrijeđenih troje je teže - kaže Ifet Aleta.  

Ifet Aleta. R. Balić

Pašana Karić kazala nam je da je od granatiranja na području Tarčina nastradao veliki broj građana.

- Ja sam taj dan bila u Sarajevu. U Buča Potoku, također od granate, ostala sam bez noge. Ne možemo biti zadovoljni kako se nadležni odnose prema civilnim žrtvama rata - kaže Karić.

U ime Kantona Sarajevo na skupu je govorila Smiljana Viteškić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

- Moramo se prisjećati na opsadu Sarajeva. Građani su bili izloženi velikim patnjama, stalnim granatiranjem i snajperima, čime je ubijeno više od 12.000 građana Sarajeva, od toga 1.601 dijete. Neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost, stradali su svi podjednako. 

Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajati na idejama na kojima BiH može i mora opstati, a to su ideja na suživotu, međusobnom uvažavanju i toleranciji. Moramo istrajati da počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo u Tarčinu, budu adekvatno kažnjeni - kazala je, između ostalog, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.