TERORIZAM Tužilaštvo BiH uputilo prijedlog

Zašto ISIL-ovac Ibro Ćufurović sutra dolazi u Sud BiH

On je pet godina proveo na sirijskom ratištu

M. AŠČIĆ
17.07.2019 15:40

Ćufurović

Foto: Interpol

Tužilaštvo BiH zatražilo je novo produženje pritvora za ISIL-ovca Ibru Ćufurovića iz Velike Kladuše, kojeg su prije tri dana optužili zbog organiziranja terorističke grupe.

Ćufurović se, nakon što je deportiran iz Sirije, gdje je bio u zarobljeništvu, nalazi već tri mjeseca u pritvoru u KPZ-u Zenica.

Pet godina

On je pet godina proveo na sirijskom ratištu, a tereti se da je postao pripadnik terorističke grupe i da je pružao pomoć terorističkoj grupi.

Produženje pritvora zatraženo je nakon podizanja optužnice, a Ćufurović će se opet sutra pojaviti u Sudu BiH, gdje je zakazano sudsko ročište.

Ćufurović se, podsjećamo, u Siriji vjenčao s Aminom Kečo, s kojom je dobio sina, a odbijao je saradnju s Tužilaštvom sve dok mu se porodica ne vrati u BiH. Čak je bilo govora da bi mogao postati svjedok pokajnik, ali do dogovora nikad nije došlo.

On se tereti da je 21. aprila 2014. godine napustio BiH te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritorij Sirije, gdje se pridružio strukturama Islamske države, koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

- Optuženi je na navedenom području boravio skoro pet godina, sve do 20. aprila 2019., gdje je, zajedno s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. ISIL-a u Siriji u jedinici 'Bejt Komandos', koja je kasnije promijenila ime u El Aksa - stoji u optužnici.

Ko ga se odrekao

Otac Šefik javno ga se odrekao zbog odlaska u Siriju, dok su majka i brat tražili da ga posjete u pritvoru KPZ-a Zenica, što je Sud i dozvolio.

Komentari

NA VRH