STAVOVI

Zovko za "Avaz": Pozdravljam Dodikov glas razuma, on štiti interese BiH

Zovko: Kako dati glas "za" kada se u BiH ne prave nikakvi kompromisi. Arhiv

Piše: S. D.-E. Ma.

17.7.2019

Reakcija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika je glas razuma. BiH u ovom trenutku nije potrebno otvaranje i podizanje tenzija. Dodik štiti interese BiH i ne želi staviti ovu temu na dnevni red niti želi da se BiH ne bavi apsurdnim tužbama koje služe za zavaravanje javnosti, kazala je Željana Zovko, europarlamentarka iz HDZ-a.

Ona je u izjavi za "Avaz" komentirala odnos BiH i Hrvatske po pitanju Pelješkog mosta i  jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH i činjenicu da je Milorad Dodik uložio vitalni interes. 

- Nisam iznenađena, gospodin Dodik je uvijek pokazivao jedan konstruktivan odnos i ono što Hrvatska traži je da kroz intervenciju i pomoć jednog ovakvog glasa razuma iz BiH pomogne samoj BiH - kazala je ona.

Istakla je da BiH treba raditi na kandidaturi za EU i na izmjeni Izbornog zakona i formiranjem vlasti na svim nivoima, što je neophodno, i dočeka hrvatsko predsjedanje naredne godine, gdje bi BiH trebala dobiti snažnu podršku za kandidatski status.

- Ovakve štetne izjave koje dolaze iz Predsjedništva samo dodaju ulje na vatru u BiH, koja je upala u krizu. Još nema ništa pozitivno da možemo objasniti i ovdje, u Stazburu i u Briselu za što BiH treba gurati dalje. 

Kada je u pitanju formiranje vlasti koji je prvi uvjet za dobivanje kandidatskog statusa i podršku EU našoj zemlji na evropskom putu, rekla je da se o BiH ne može razgovarati dok se ne ispuni taj uvjet.

- To je dobro poznato. Bio je predstavljen i izvještaj o proširenju i brzo ćemo imenovati novog izvjestitelja za BiH. Kako izaći ovdje i dati bilo kakav glas "za" kad se u BiH ne prave nikakvi kompromisi i vrlo teško mi je s ove strane odgovoriti na ovo pitanje - istakla je Zovko.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.