SAZNAJEMO Određene mu mjere zabrane, čeka se reakcija Tužilaštva KS

Sud prihvatio kauciju od milion maraka, Alija Delimustafić izlazi na slobodu!?

M. AŠČIĆ
17.07.2019 16:49

Alija Delimustafić

Foto: Arhiv

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je danas prijedlog odbrane da se optuženom Aliji Delimustafiću, bivšem ministru policije BiH, odredi kaucija od milion maraka da bi se branio sa slobode uz mjere zabrane, saznaje „Avaz“.

Četvrti put

Ovo je već četvrti put da Sud donosi ovakvo rješenje, ali je nakon žalbe Tužilaštva KS u prethodna tri slučaja Vrhovni sud FBiH sve vratio na početak.

  • Faksimil rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu
    Faksimil rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu Foto: Avaz

Sud je u svom rješenju Delimustafiću odredio mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta prebivališta, odnosno adrese stanovanja.

Delimustafić, koji je prvooptuženi u predmetu "Pravda", nalazi se u pritvoru već tri godine, a da suđenje nikada nije ni počelo.

Delimustafić je založio troiposoban stan u Kranjčevićevoj ulici u Sarajevu na broju 8, na drugom spratu, čiji je vlasnik njegov brat Mirsad. Vrijednost ove nekretnine, prema procjeni sudskog vještaka, iznosi 360.800 KM.

Kao jamstvo za slobodu založen je i troiposoban stan u Kranjčevićevoj ulici na broju 43, na petom spratu. Vrijednost ove nekretnine, čiji je vlasnik Delimustafićev brat Enes, procijenjena je na 308.200 maraka.

Na istoj adresi i istom spratu založen je i dvoiposoban stan koji je, također, u Enesovom vlasništvu, vrijedan 159.500 maraka.

Ko je šta založio

No, nisu samo braća Mirsad i Enes založila imovinu kako bi Alija Delimustafić bio pušten na slobodu. I brat Hajrudin založio je poslovni prostor koji je u njegovom vlasništvu, vrijedan 172.800 maraka. Ovaj poslovni prostor nalazi se u ulici Ferhadija bb, u poslovnom objektu Kvadrant 11.

Odlukom Suda o određivanju jamstva i mjere zabrane navedeno je da će se, ako se Delimustafić ne bude odazivao na pozive Suda ili pobjegne, donijeti posebno rješenje  kojim će biti određeno da nekretnine na kojima je određena hipoteka budu prodate, a novac prebačen u budžet FBiH.

NA VRH