MIGRANTSKA KRIZA

Održan sastanak na visokom nivou: Postojeći prihvatni kapaciteti u BiH nedovoljni

Razmotrene konkretne potrebe s obzirom na predstojeću zimu

Piše: I.K.

17.7.2019

Prihvatni kapaciteti u BiH nedovoljni - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

O povećanom prilivu migranata i izbjeglica u BiH razgovarali su danas predstavnici EU, BiH, ali i nekoliko stručnjaka nadovezujući se na prioritete koji su postavljeni u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. 

Također su razmotrene konkretne potrebe s obzirom na predstojeću zimu.

Evropska komisija pozdravila je opredijeljenost vlasti Bosne i Hercegovine da ojačaju koordinaciju u upravljanju migracijama. U ovom kontekstu, Komisija će osigurat višeg eksperta da pruži podršku relevantnim koordinacionim strukturama. 

Istaknuto je i kako su postojeći prihvatni kapaciteti u Bosni i Hercegovini velikim dijelom nedovoljni. 

- Komisija sa žaljenjem konstatira da Bosna i Hercegovina nije predložila prikladne lokacije za dodatne prihvatne objekte uprkos spremnosti Komisije da pruži neophodnu finansijsku podršku. Komisija apelira na vlasti Bosne i Hercegovine da identificiraju prikladne objekte bez daljnjeg odlaganja - stoji u saopćenju Evropske komisije. 

Treba napomeniti i kako je Komisija upoznata s opredjeljenjem vlasti Bosne i Hercegovine da osiguraju učinkovito funkcioniranje postojećih privremenih prihvatnih centara te, s tim u vezi, apelira na vlasti Bosne i Hercegovine da bez odlaganja premjeste migrante i izbjeglice s neprikladne lokacije Vučjak.

Kako tvrde, neophodno je osigurati i zaštititi dostojanstvo i sigurnost svih osoba, posebno onih najugroženijih. Istaknuto je i da će EU nastaviti pružati dodatnu pomoć pogođenim zajednicama. 

Današnjim sastankom predsjedavao je generalni direktor Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danielson (Christian Danielsson), a učestvovala je i Monik Pariat (Monique), generalna direktorica Generalne direkcije za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći.

Delegaciju naše zemlje predvodio je ministar sigurnosti Dragan Mektić s predstavnicima različitih nivoa vlasti. 

Podsjetimo, u BiH je od januara prošle godine ušlo skoro 36.000 izbjeglica i migranata, a u zemlji je trenutno  prisutno oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. 

Približno 4.100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU. 

Pomoć EU

Ukupna pomoć koju je Evropska unija pružila Bosni i Hercegovini od 2018. godine u suočavanju s povećanim migracionim prisustvom iznosi 24 miliona eura (20,2 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 miliona eura humanitarne pomoći). Osim toga, Evropska unija osigurala je i pomoć BiH u iznosu od 24,6 miliona eura  u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.