SARAJEVO

Pročitajte odgovore VSTV-a Parlamentu BiH

Drugi dan zasjedanja. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

18.7.2019

9:45

VSTV je danas usvojio četiri zaključka. 

Prvi zaključak je da zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojim se traži od svih članova VSTV-a da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a. 

Također, u zaključcima je rečeno da članovi VSTV-a, sudije i tužioci u BiH neće ni na koji način učestvovati u radu ove istražne komisije PD Parlamentarne skupštine BiH. 

U zaključcima je navedeno da je osnivanje istražne komisije grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlast. 

Odgovor VSTV-a Parlamentu BiH. Avaz

9:25

VSTV ima isključivu nadležnost nad radom pravosudnog sistema i ne postoji nijedna odluka da Parlament vrši nadzor nad radom pravosuđa.

- Šta treba, da nas pozivaju da dajemo neke iskaze? Je li to treba da radimo? Da pozivaju sudije, tužioce da idu i daju iskaze? To bi bio presedan koji bi uništio pravosuđe - rekao je Tegeltija.

- Pravosuđe je treći stub vlasti i ovakvim načinom oni se nama izruguju. Parlament ne može da ima nadzor nad pravosuđem. To nema nigdje na svijetu. To je svima jasno - kazala je potpredsjednica VSTV Ružica Jukić.

Monika Mijić je istakla da je VSTV ima jasnu ustavnu poziciju.

- O čemu mi ovdje pričamo? Svi znaju koja je podjela vlasti i kako da raspravljamo o tome da zakonodavna vlast vrši nadzor na pravosuđem. Zakon koji već postoji se odnosi na finansijska poslovanja VSTV-a. Ovdje se pokušava direktna kontrola nad radom pravosuđa. Podržavam ove naše zaključke - rekla je Mijić.

Nakon glasanja, zaključci su i usvojeni i bit će proslijeđeni Parlamentu BiH.

U 9 sati počela je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH). Ovo je drugi dan kako zasjeda ova pravosudna institucija.

Od 15 članova, 11 prisustvuje sjednici.

Danas je planirano da se razmatraju preporuke iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi korupcije i organiziranog kriminala, kao i informacija o potencijalnoj podršci Međunarodnog krivičnog suda pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Planirane su i prezentacije izvještaja o radu Tužilaštva BiH i Vrhovnog suda FBiH za 2018. godinu, te razmatranje Informacije o radu Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) za drugi kvartal 2019. godine.

Danas su na dnevnom redu i imenovanja predsjednika Osnovnog suda Distrikta Brčko i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Vijeće će danas donijeti odluku o prestanku mandata sudija Vrhovnog suda FBiH, sudije Kantonalnog suda u Novom Travniku, ali i jednog sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši.

Jučerašnju sjednicu obilježili su zaključci Parlamenta BiH, koji je zatražio ostavke svih članova VSTV-a, ali i formiranje istražne komisije o stanju o pravosuđu. Ovakvi zaključci, kao se moglo čuti jučer, okarakterizirani su kao kontradiktorni i nedopustivi.

No, danas su doneseni zaključci kao odgovori odluke Parlamenta.

Pročitana su četiri zaključka, od kojih je jedan da je nedopustivo miješanje u rad pravosuđa, a prije svega formiranje istražne komisije o radu pravosuđa, koja uopće nema pravni osnov.

U toku je rasprava o ovim zaključcima, koje je pročitao predsjednik VSTV Milan Tegeltija

Goran Nezirović je dodao da se parlamentarni nadzor odnosi na izvršnu vlast, a ne zakonodavnu, što je evropska praksa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.