KOALICIJA

Mustajbašić, Mićanović, Rožnjaković: Poznato samo nekoliko imena budućih ministara u Vladi TK

Tokom dana očekuje se da će mandataru biti dostavljena i imena kandidata za ministre koji su u raspodjeli vlasti pripali Stranci za BiH i Demokratskoj fronti

Slažu se kockice nove vlasti. Ilustracija

Piše: A. HADŽIĆ

18.7.2019

Do kraja dana, prema ranijem dogovoru koalicionih partnera, trebala bi biti poznata imena budućih ministara u Vladi Tuzlanskog kantona.

Prema nezvaničnim informacijama od članova SDA, ekonomista Suad Mustajbašić iz Teočaka vodit će Ministarstvo finansija, dok će inžinjer tehnologije Srđan Mićanović iz Tuzle voditi Ministarstvo za sport, kulturu i mlade. 

Ko će voditi Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo pravde, trebalo bi biti poznato tokom dana, s obzirom na to da lokalne SDA organizacije iz Srebrenika i Gradačca nisu još dostavile svoje prijedloge.

Savez za bolju budućnost (SBB) već sinoć je mandataru Denijalu Tulumoviću dostavio svoje prijedloge za ministre. Pravnik Elvir Rožnjaković iz Kalesije vodit će Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša, dok će magistar elektrotehnike Edin Buševac iz Tuzle voditi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja.

Iako frakcija SDP-a koja je podržala novu parlamentarnu većinu u Skupštini TK zvanično nije dostavila imena kandidata za dva ministra, izvjesno je da će Mustafa Šakić iz Gradačca biti kandidat za poziciju ministra MUP-a, dok za poziciju ministra poljoprivrede još nema prijedloga.

Tokom dana očekuje se da će mandataru biti dostavljena i imena kandidata za ministre koji su u raspodjeli vlasti pripali Stranci za BiH i Demokratskoj fronti.

Posebno interesiranje vlada za kandidata koji će voditi Ministarstvo za boračka pitanja, a koje je u raspodjeli vlasti pripalo Demokratskoj fronti. Naime, u javnosti je procurila informacija da bi na tu poziciju mogao doći kandidat koji je, osim što nema odgovarajuću stručnu spremu, vodio nedavne proteste boraca, i na petlji Šički Brod pokušao se fizički obračunati s pojedinim novinarima.

Gazibegović ostaje vjeran SDP-u BiH 

Iako se očekivalo da bi se grupi SDP-ovaca koji su podržali novu parlamentarnu većinu, ipak, mogao pridružiti poslanik ove partije Sead Gazibegović iz Gračanice, nezvanične informacije govore da se to neće dogoditi. 

U Gračanici je, naime, tokom jučerašnjeg dana boravio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić sa saradnicima, gdje je uspio odvratiti ne samo Gazibegovića već i neke druge članove Općinskog odbora od podrške grupi SDP-ovaca koji su podržali formiranje Vlade TK. 

Saznajemo da je gračaničkom SDP-u obećano da će, kao kompenzaciju za odanost stranci, pripasti mjesto člana Predsjedništva SDP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.