SARAJEVO

Tadić: Tužilaštvo BiH lani optužilo 335 osoba, podiglo 191 optužnicu

Ostvarena je norma Tužilaštva u 2018. za 132,83 posto, što je iznad prosjeka svih tužilaštava u BiH, rekla je Tadić

Gordana Tadić. M. Aščić

Piše: M. AŠČIĆ

18.7.2019

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, prezentirala je danas na sjednici VSTV-a BiH izvještaj o radu ove pravosudne institucije za prošlu godinu. 

Kako je navela, riječ je o rezultatima rada dok je bila v. d. glavne tužiteljice.

Povećan broj optužnica u odnosu na 2017.

Ona je pojasnila da je od osnivanja Tužilaštva BiH podignuto ukupno 3.109 optužnica, a u prošloj godini 191 optužnica protiv 335 osoba. 

U izvještaju je navedeno da su podignute optužnice protiv 107 osoba u odjelu za kriminal i korupciju protiv 2.016 osoba i da je ukupan broj optužnica povećan za dva posto u odnosu na 2017., "i pored svih problema". 

Osim optužnica, Tužilaštvo je donijelo i naredbe o neprovođenju istrage u 239 predmeta, dok je ukupan broj tužilačkih odluka 661 protiv 2.237 osoba. 

- Ostvarena je norma Tužilaštva u 2018. godini za 132,83 posto, što je iznad prosjeka svih tužilaštava u BiH. Kvalitet optužnica bio je 92,57 posto i mi smo 2018. godine premašili zacrtane rezultate - rekla je. 

Nepravedne kritike 

Tadić je i navela da će se ova institucija "boriti protiv neopravdanih kritika". 

Što se tiče strategije za rad nad ratnim zločinima, ona još nije usvojena i "radimo po staroj strategiji". 

Govoreći o posebnom odjelu za kriminal i korupciju, u kojem rade 22 tužioca, Tadić je rekla da je lani otvorena istraga protiv 292 osoba. 

U Tužilaštvu je 2018. godine bilo 255 uposlenika, od čega 58 tužilaca.

O izvještaju OSCE-a, oslobađajućim presudama, montiranim optužnicama

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, pitao je danas Tadić o izvještaju OSCE-a o predmetu ratnih zločina, o kojem će VSTV raspravljati u septembru. U ovom izvještaju OSCE je imao dosta primjedbi na predmete ratnih zločina.

Što se tiče izvještaja, mi ćemo dati svoj pismeni odgovor i VSTV-u i Misiji OSCE-a. Moram reći da nismo ni znali da se taj izvještaj radi niti je iko u njemu od tužilaca učestvovao. Vjerujem da ćemo naći zajednički jezik. Ima tu opravdanih i neopravdanih stvari. Pogotovo što je taj izvještaj, prije nego što smo ga mi dobili, objavljen na jednom portalu. S druge strane, haški tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) je imao drugi stav o tome. Mislim da je ovdje riječ o jednom malom nesporazumu - rekla je Tadić.

Tegeltija je pitao i šta je uzrok sve većem broju oslobađajućih presuda u predmetima ratnih zločina, je li tome uzrok davanje lažnih iskaza i šta Tužilaštvo namjerava kada je u pitanju davanje lažnih iskaza poduzeti.

- Pitanje promjene iskaza svjedoka ne može se stavljati na teret tužiocima, jedino može ako su ga tužioci instruirali. Ako je tako, onda je to posao za disciplinske postupke. Mi ne možemo utjecati na oslobađajuće presude. Ne može ni sudija ništa ako svjedok mijenja iskaz. Šta i mi tu da radimo. Ne može to ni sudija da promijeni. Mi sada vršimo analizu svih oslobađajućih presuda. Idemo i s internim analizama da vidimo šta je uzrok tome - rekla je Tadić.

Ružicu Jukić, potpredsjednicu VSTV-a, zanimalo je je li došlo do cjepkanja optužnica za ratne zločine, što je navedeno u izvještaju OSCE-a.

Jukić je pojasnila da, kada su u pitanju montirane optužnice, "tu moramo vidjeti o čemu se tu radi".

To javnost zanima i svima je jasno da ta optužnica onda mora pasti na sudu.

- Što se tiče montiranih optužnica, bilo bi to strašno da se podižu montirane optužnice i da te optužnice Sud BiH potvrdi, i a kamoli na kraju da se na osnovu takvih optužnica neko osudi. Ako ima toga, neka nam se sve prijavi. Mi smo samo kotač u sistemu. Što se tiče monitiranih optužnica, dok sam ja na čelu Tužilaštva BiH, neće ih biti. Mi ćemo podizati optužnice samo kada imamo dovoljno dokaza da je neko počinio krivično djelo, drugačije se ne može raditi - rekla je Tadić.

(VIDEO: Miralem AŠČIĆ)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.