PORUKE

Mektić: EU nema rješenje za migracije, jasno sam podvukao da BiH neće postati hotspot država za migrante

Piše: S. D. - Al. Ti.

18.7.2019

Dragan Mektić. M. Kadrić

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je, između ostalog, govorio o jučerašnjem sastanku u Briselu, u sjedištu Evropske komisije.

Mektić je, između ostalog, kazao da je na sastanku u Briselu bilo razgovora o prihvatnim centrima kakvi trebaju biti.

- Nije bilo priče o nekoj poziciji ili mjestu. Jedino je konkretno spomenut Vučjak kao lokacija koja ne ispunjava standarde - kazao je Mektić.

Jaki bedemi

Istaknuo je da su se na sastanku u Briselu svi sagovornici posvetili problemu migracija i tom prilikom postavilo se nekoliko pitanja.

- Upoznao sam Delegaciju EU o stanju s migrantima u BiH. Predstavio sam to i rekao i podvukao nekoliko puta da mi ni pod koju cijenu ne želimo biti "hotspot" država, gdje će migranti dolaziti, a da se drugdje postavljaju jaki bedemi - naveo je Mektić.

Dodao je da EU zasad nema rješenje o problemu migracija na vidiku.

- Mislim da će ovaj problem potrajati izvjesno vrijeme. Rekao sam da smo mi u BiH spremni da se na jedan ozbiljan način bavimo migracijama kao humanitarnim problemom. Iz Delegacije EU su jasno kazali da žele preciznu i efikasnu ulogu koordinacionog tijela za pitanje migracija i da to tijelo bolje upravlja procesom migracija. Ja ću ovdje otvoriti proces reforme koordinacionog tijela i da vidim prije svega kako možemo jasnije i odgovornije da ono bude efikasnije i bolje - zaključio je Mektić.

Ocijenio je da smatra da moraju biti zatvoreni "Bira" i "Miral" te da se izgradi jedan centar u kojem bi bili smješteni oni koji su trenutno u "Biri", "Miralu" te na Vučjaku. Istaknuo je da to mora biti neko područje van središta grada.

Dodao je da je u Briselu dogovoreno i da ubuduće Evropska unija novac usmjerava na institucije BiH, a ne na međunarodne organizacije, jer, kako je i sam Mektić rekao, sada se ne zna kako se taj novac troši.

Otkrio i da pregovara s čelnicima općine Doboj-Istok da tamo bude izgrađen jedan prihvatni centar, jer je, kako je kazao, sada pritisak migranata na Tuzlu i taj dio BiH.

Pritisak na bh. zvaničnike

Također, kao rezultat jučerašnjeg sastanka u narednom periodu operativni štab za pitanje migracija u BiH iz savjetodavnog, kakav status trenutno ima to tijelo, prerast će u organ koji će se moći konkretno baviti rješavanjem problema krize. Istovremeno, nije htio odgovoriti hoće li to tijelo moći donijeti odluku da prihvatni centri za migrante budu stacionirani i na području RS.

Mektić je kazao da je jučer jasno rečeno da će na bh. zvaničnike biti izvršen i politički pritisak iz EU kako bi adekvatno odgovorili na rješavanje migrantske krize.

Mektić se, također, osvrnuo i na pisanje pojedinih medija, a posebno se dotakao RTRS i ATV.

- Kome je u interesu da se iskrivi potpuna slika o jučerašnjem sastanku. Odmah je RTRS kazala kako se razgovaralo o prihvatnim centrima, a da sam ja ponudio centre u RS iako to od mene niko nije tražio. Nije bilo riječi ni o kakvim prihvatnim centrima. Kao da oni u Briselu znaju gdje je Maglaj, gdje je Doboj. Njih ne zanima gdje će ti centri biti. Zbog čega to radi? Ako je razlog što mrze Dragana Mektića, onda udri do mile volje. Uživam u tome - rekao je Mektić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje dokle je došao proces povratka bh. državljana iz Sirije, on je kazao da je to u fazi postupka.

- Kada budu stvoreni uvjeti za njihov povratak, bit će vraćeni. Prvi je da se za njih utvrdi da su državljani BiH - kazao je Mektić.

Također, odgovarajući na pitanje o blokadi rada Vijeća ministara, kazao je da do utorka naredne sedmice, za kada je planirana sjednica, neće govoriti o ovoj temi, te da će sačekati hoće li zasjedanje biti 23. jula, kada će on iznijeti svoje mišljenje i stavove o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.