SARAJEVO

Tegle napunjene zemljom s lokacija masovnih grobnica i lopate - instalacija koja tjera suze na oči i opominje

Zečić svojim umjetničkim radovima podsjeća na zločin. Arhiv

Piše: S.K.

18.7.2019

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. i umjetnica Anita Zečić sutra će s početkom u 10:30 sati u prostorijama muzeja prvi put predstaviti zajednički projekt - umjetničku instalaciju masovnih grobnica “Dokaz”.

Instalacija "Dokaz" posvećena je civilnim žrtvama općine Prijedor. nad kojima su izvršeni zločini 1992. godine, a simbolično će biti predstavljena na dan uoči kolektivne dženaze 86 žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih u Prijedoru 1992. godine.

Nakon “Putujućeg spomenika Prijedor ‘92” i “Mjesta zločina”, ova instalacija je treća po redu napravljena u sklopu projekta “Prijedor ‘92”, koji za cilj ima čuvanje sjećanja na civilne žrtve općine Prijedor u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Instalacija “Dokaz” se sastoji od 120 tegli različitih veličina i osam lopata. 

Devedeset i devet tegli, koje simboliziraju pronađene masovne grobnice, napunjene su zemljom s lokacija gdje su one i pronađene.

Preostala 21 tegla će biti postavljena iznad starih zahrđalih lopata, u ''lebdećem'' položaju, da bi predstavila grobnice koje još nisu pronađene i čije lokacije još nisu poznate.

Veličine tegli se razlikuju u odnosu na broj tijela ekshumiranih iz pojedinih masovnih grobnica.

Svaka tegla ima i svoj opis u kojem su navedeni: naziv masovne grobnice, lokacija, geografske koordinate, kao i broj ekshumiranih i identificiranih osoba.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida se nalazi u ulici Muvekita, u Starom gradu u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.