PARLAMENT BIH

Magazinović: Važno je da primanja naših diplomata uporedimo s rezultatima njihovog rada

Mi nemamo nikakve pokazatelje o tome imamo li adekvatan kadar koji BiH predstavlja u svijetu

Magazinović: Uputio pitanje. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

18.7.2019

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uputio je poslaničko pitanje o plaćama zaposlenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.  

Magazinović je zatražio informaciju o tome na osnovu kojih se parametara utvrđuju visine plaća u DKP-a, koliki je iznos plaća, a pitao je i to da li postoji uporedna analiza primanja zaposlenih u bh. ambasadama i konzulatima, kao i u misijama BiH širom svijeta, s onima koja primaju uposleni u DKP-a susjednih zemalja. 

Također, on je zatražio da mu se dostavi tabelarni prikaz koji će sadržavati imena uposlenih, poziciju na koju su postavljeni, kao i destinaciju u svijetu gdje su angažirani. 

U izjavi za „Avaz“ Magazinović kaže da je diplomatsko-konzularna mreža BiH izuzetno važna za našu zemlju, ali da je evidentno da naši kapaciteti nisu veliki, a da je izbor kadrova u nekim slučajevima vrlo upitan. 

- Diplomatsko-konzularna mreža je izuzetno važan alat svake države, naročito u ekonomskoj diplomatiji. Mi nemamo nikakve pokazatelje o tome imamo li adekvatan kadar koji BiH predstavlja u svijetu. Zato je važno da njihova primanja uporedimo s rezultatima njihovog rada, o čemu mi u Parlamentu, ali ni javnost, nemamo nikakvih informacija, jer šturi izvještaji koji se odnose na tu oblast ne pokazuju šta oni tačno i konkretno rade. Bojim se da je slika o uspjesima u oblasti ekonomske diplomatije vrlo loša. Naravno, ima i pozitivnih primjera, ali su oni, nažalost, vrlo rijetki - kazao je Magazinović.

Faksimil Magazinovićevog upita. Avaz

Inače, „Avaz“ je nedavno pisao o tome kako Vijeće ministara BiH još nije utvrdilo osnovicu za obračun plaća ambasadorima i drugim uposlenicima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u ovoj godini, iako je zakonska obaveza da se ta osnovica utvrđuje svake godine, i to na temelju službenih podataka Ujedinjenih naroda i na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH. U ovisnosti o visini troškova života na određenoj destinaciji, utvrđuje se i osnovica za obračun plaće naših diplomata. 

Dok ta odluka ne bude usvojena, ambasadori će i dalje primati plaće prema odluci za 2018. godinu, a prema kojoj se one kreću od oko 5.000 KM, koliko primjerice iznosi u Sjevernoj Makedoniji, pa do oko 7.500 KM, koliko je plaća ambasadora BiH u Japanu i Kataru.

Osim ambasadorskih plaća za koje mnogi od diplomata često ističu da im nisu dovoljne za životni standard u zemljama u kojima žive, oni imaju i brojne naknade i dodatke na plaću. To su dodatak na djecu, dodatak za školovanje djece, dodatak za supružnika šefa DKP-a...

Ambasadori BiH u svijetu koji imaju djecu školskog uzrasta, odnosno i za one koji su na fakultetu, imaju pravo na troškove školarine po djetetu do 5.000 američkih dolara. Ako je supruga nekog našeg diplomate aktivna u zemlji prijema, onda on na osnovu toga dobiva naknadu u visini od 20 posto osnovice za obračun plaće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.