AKTUELNO Delegat SBB-a na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH

Marić o alternativnom pravcu snabdijevanja BiH plinom: Šta Vlada FBiH poduzima da se ovo riješi u korist građana

A. NUHANOVIĆ
18.07.2019 16:06

S današnje sjednice

Foto: S. Saletović

Zvonko Marić, delegat SBB-a, i na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH govorio je o alternativnom pravcu snabdijevanja BiH plinom kao mogućnosti da se naša zemlja oslobodi pritiska i svojevrsnih ucjena jer zavisi od ruskog plina.

Upitao je šta Vlada FBiH poduzima da se ovo riješi u korist građana, koji najviše ispaštaju.

- Pitam premijera FBiH Fadila Novalića šta je Vlada FBIH poduzela da se sihronizira realiziranje ovog iznimno važnog projekta za našu zemlju. Mislim da je u ambijentu u kojem živimo rok do 2023. godine preoptimističan, a uz to izražavam bojazan, ukoliko se ne radi na sihronizaciji aktivnosti, da bi se moglo iz političkih i nekih drugih razloga desiti da primjerice svoje radove okonča Federacija BiH, dvije ili pet godina kasnije, što bi umnogome obesmislilo značaj ovog projekta. Šta Vlada poduzima da se to ne desi - upitao je Marić.

On se dotakao i izgradnje Bloka 7 u Tuzli.

- Već su se pojavile informacije da su neka pravna lica i pojedinci dobili pravo na izvođenje pripremnih radova oko izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Podsjećam da je ovo učinjeno, a da Predstavnički dom i Dom naroda nisu dali svoju saglasnost. Ukoliko je ovo tačno, ovo je loš početak i stranputica s teškim posljedicama. Zato molim premijera Novalića za odgovor uz ovo što problematiziram - istaknuo je Marić.

Komentari

NA VRH