AKTUELNO

Dom naroda PFBiH podržao rebalans ovogodišnjeg budžeta

S današnje sjednice. S. Saletović

Avaz.ba. NUHANOVIĆ

18.7.2019

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH podržao je rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.701.845.731., kojim se osigurava 25 miliona za primjenu prijedloga zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama. 

U svom obraćanju premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je rebalans Budžeta za 2019. godinu neophodan kako bi se osigurala sredstva za zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica.

- Za implementaciju zakona o pravima boraca potrebno je 25 miliona KM, a ta sredstva nisu planirana u budžetu. Zbog toga je potreban rebalans - pojasnio je premijer FBiH.

Inače, nakon burne rasprave među delegatima, ali i na realciji delegati - premijer Novalić, Elmedin Konaković, te delegata iz SDP-a Dom naroda nije podržao Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2019. godinu.

Elektronsko glasanje je pokazalo da delegati nisu prihvatili Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Federacije BiH za 2019.godinu. Za je bilo 28 delegata, tri protiv i devet suzdržani

Klub Bošnjaka je potom zatražio pojedinačno glasanje, nakon kojeg je rebalans Budžeta FBiH dobio podršku 31 zastupnika, osam je bilo protiv i šest suzdržanih.

Bez rasprave i po hitoj proceduru sa 31 glasom za, 4 suzdržana i 11 protiv usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju budžetaza ovu godinu

Inače, realni rast budžeta je 3,6 posto i to je najbolji rezultat od uvođenja budžeta- kazao je premijer federacije BiH Fadil Novalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.