AKTUELNO

Konaković: Želimo da vidimo šta se dešava u zdravstvu, uvreda je što ovaj dokument nismo vidjeli prije sjednice

S današnje sjednice. S. Saletović

Piše: A. NUHANOVIĆ

18.7.2019

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH su podržali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji. Podržan je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finasijskoj konsolidaciji privrednih društava, kao i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja za projekat poboljšanja energente efikasnosti JU Kantonalne bolnice Zenica.  

Burna rasprava nastala je kada je na dnevni red došao Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja. Prvi se prije glasanja za riječ javio Konaković, koji je kazao da ne želi glasati za dokument koji nije ni pročitao, jer je materijal dobio na sjednici.

- Ako imate glas razuma dat ćete nam barem sedam dana da ovaj dokument razmotrimo, jer smo ga danas dobili. Želimo da vidimo šta se dešava u zdravstvu. Ovo je zaista uvreda ljudi koji ovdje sjede, ako moraju kao roboti glasati ovdje i sjediti - kazao je Elmedin Konaković, delegat doma.

Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma, obrazložio je da se svi dokumenti nalaze na stranici Doma naroda PFBiH, te da "ovaj dom ne prakticira da šalje kuverte".

- Ovo pitanje predugo stoji u ladicama Doma naroda ne našom krivicom. Imamo od Vlade FBiH primjedbu na to, ali ovo nije ništa misteriozno i neobično, a riječ je o dokumentu koji se tiče teških bolesnika i zato je bitno da se o njemu odlučuje - kazao je Martinović.

Damir Marjanović iz Naše stranke replicirao je Martinoviću, kazavši da delegati nisu imali vremena da se pripreme za raspravu o ovom dokumentu.

- Materijal postoji, ali prije ove sjednice ja nisam znao da će taj matrijal biti uvršten u ovaj dnevni red, tako da se ne mogu izjasniti jer se nisam pripremio. Mislim da bi bilo u redu da ste nam barem na 24 sata najavili da bi se mogli pripremiti za ovako kompleksnu stvar – kazao je Marjanović.

Martinović je replicirao na ove navode, te rekao da će „još jednom delegatu dati riječ, na što je replicirao Konaković.

- Po poslovniku ćete dati prava delegatima da govore – kazao je Konaković.

Martinović je na to odgovorio da nije dužan to uraditi, što je Konaković rekao da „itekako jeste“.

- Ovaj dom se izjasnio da ova tačka uđe u dnevni red. Imala je dovoljno ruku. Pokušavate nas vratiti na početka sjednice, to nije moguće niti ću dopustiti da se to desi – kazao je Martinović

U raspravu se uključio i Amer Žuljević, koji je ustvrdio da su delegati nespremni da raspravljaju o ovom dokumnetu.

- Pitam se da li još postoji nešto u vašim ladicama da je problem prije nego što odemo na godišnje odmore. Mi pokušavamo da kažemo da ne možemo iznijeti mišljenje. Ovo su ozbiljni dokumenti koji bi trebali biti predmet ozbiljnih rasprava – kazao je Žuljević. 

Riječ je pnovo uzeo Konaković, navodeći da su u zdravstvu problemi ogromni, navodeći da na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nema ko operisati djecu sa srčanim manama.

- U ovom Domu sve se rješava po hitnim postupcima. Ne vidim zašto je to potrebo. U ovom Domu ne vidim rasprava, sve se radi žurno, hitro, a ja ne želim tako raditi – kazao je Konaković.

Iz Zavoda su, ipak, apelirali da se zakon usvoji, jer će biti dovedeni u pitanje pacijenti, te da će biti doveden u pitanje tenderi za nabavku lijekova. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.