SUSRETI

Čović i Plenković o odnosima dvije države te političkoj situaciji u BiH

Važnim ocijenili otvorenu komunikaciju i rješavanje svih otvorenih pitanja

Dragan Čović i Andrej Plenković. PSBiH

Avaz.ba

19.7.2019

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem o odnosima dvije države te o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Važnim su ocijenili otvorenu komunikaciju i rješavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa.

- Čović je upoznao Plenkovića s preprekama, ali i nužnošću hitnog formiranja vlasti na svim nivoima, posebno Vijeća ministara BiH. Kazao je da su legitimni predstavnici Hrvata u BiH spremni na saradnju, uz izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković još jednom je iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u provedbi reformi usmjerenih na približavanje članstvu u Evropskoj uniji. Posebno važnim istaknuo je poštivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a posebno Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda - saopćeno je iz ureda zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.