REAKCIJE

Tromp: Smanjena je odšteta Holandiji, a svijet ostaje uskraćen za istinu o odgovornosti Srbije

Dodaje da je za nju ovo razočaravajuća presuda

Nevenka Tromp. Avaz

Piše: S.K.

19.7.2019

Nevenka Nena Tromp, profesorica i bivša saradnica haškog tužioca Džefrija Najsa (Jeffrey Nice), kazala je za ''Avaz'' da je današnja presuda vrhovnog suda Holandije, koji je utvrdio da je Holandija djelimično kriva za smrt 350 nevinih građana Srebrenice u julu 1995. godine, mnogo manje od onoga što su očekivale porodice žrtava.

- Važno je da se to desilo i da sudska pravda funkcionira što se tiče odgovornosti država. No, ovo je posljednja stanica utvrđivanja pravde o odgovornosti Holandije. Potvrđeno je da nisu pripadnici holandskog bataljona spriječili smrt muškaraca, civila, ali u isto vrijeme smanjena je odšteta sa 30 na 10 posto. Pravnog lijeka više nema. Žrtve se sad jedino mogu obratiti Evropskom sudu pravde u Strazburu. Bio bi to prvi put da bi se ovaj sud bavio presudama za Srebrenicu - kazala je Tromp.

Ona dodaje da je za nju ovo razočaravajuća presuda. 

- No, ostaje činjenica da je Holandija jedina država kojoj je na sudu utvrđeno da plaća odštetu. To je ograničena pravda jer će u isto vrijeme svijet ostati uskraćen za najveću istinu, da nema odgovornosti pojedinaca Srbije i te države - kazala je Tromp. 

Zato pozdravljam ovu presudu, ali mislim da će žrtve i pravda biti zakinuti za puno važniju istinu. Agresiju su izvršile oružane snage Srbije, sve je planirano u Beogradu i izvršenje je bilo moguće uz podršku Srbiju. Zato kažem da je pravda djelimično zadovoljena - kazala je Tromp. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.