MOSTAR

Stari most je simbol obnove, pomirenja i suživota u cijeloj regiji

S današnje konferencije u Mostaru. M. Smajkić

Piše: M.Sm.

19.7.2019

U okviru obilježavanja 15. godišnjice obnove Starog mosta, danas se u Mostaru, u Gradskoj vijećnici održava konferencija pod nazivom "Održivi turizam i kulturna baština".

- Mi danas ne slavimo samo obnovu jednog značajnog, prelijepog, arhitektonskog spomenika, već i ono što on predstavlja, a to je simbol trajnog dijaloga, obnove i inkluzije i kao takav je simbol za cijelu regiju - poručila je Ana Luiza Maso Tomson-Flores (Ana Luisa Massot Thompson-Flores), direktorica UNESCO-a za nauku i kulturu u Evropi.

S današnje konferencije. M. Smajkić

Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH, ukazao je na činjenicu da je obnova Starog mosta bila izuzetno veliki i značajan događaj.

- Otad do danas, BiH nije imala značajnijeg događaja vezano za kulturu i kulturnu baštinu i stoga moramo i dalje raditi na tome da promoviramo vrijednosti koje Mostar ima. Ove godine je 14. godišnjica upisa Starog mosta na listu svjetske baštne UNESCO-a i ne smijemo zaboraviti to da su Stari most i Stari grad na tu listu upisani kao, zaista, jedan univerzalni simbol pomirenja i suživota – istakao je Šešum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.