SARAJEVO

''Avaz'' najavio prije mjesec: Ministrica Zineta Bogunić podnijela ostavku

Drugi i, vjerovatno, mnogo veći problem su „krtice“ u Ministarstvu, odnosno Kukuruz i Fejzić

Bogunić podnijela ostavku. Avaz

Piše: S.M.

19.7.2019

Kako je "Dnevni avaz" i najavio prije gotovo mjesec, ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić podnijela je ostavku. 

- Ostavku podnosim zbog nemogućnosti da dužnost ministrice za obrazovanje, nauku i mlade nastavim obavljati savjesno, uz dosljedno pridržavanje Ustava i zakona FBiH i KS i u skladu s položenom zakletvom. Moje čvrsto opredjeljenje da obavljajući povjerenu dužnost u svakoj prilici štitim interese BiH i FBiH i KS, uz nesebično zalaganje za zaštitu ljuskih prava i sloboda, bilo je i ostat će iznad svakog partikularnog interesa. Kako ne postoje pretpostavke da povjerenu dužnost nastavljam obavljati u skladu s položenom zakletvom, čast i dostojanstvo me obavezuju da se povučem s funkcije ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS - navela je Bogunić u ostavci. 




Ostavka ministrice Bogunić. Avaz

Nakon što se još krajem prošlog mjeseca pojavila informacija da je ministrica Bogunić podnijela ostavku, iz Vlade Kantona Sarajevo to su demantirali.

Problemi u resoru

U sarajevskim političkim kuloarima, međutim, danima, pa i mjesecima priča se o problemima koje Bogunić ima u resoru kojim rukovodi.

Kako saznaje „Avaz“, kap koja je prelila čašu kanula je na jednoj od posljednjih sjednica Skupštine kada se raspravljalo o problemima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Neki od zastupnika došli su do zaključka da u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih postoji „krtica“ koja igra za opoziciju, odnosno SDA, pa je nemoguće riješiti probleme na Medicini i generalno na Univerzitetu u Sarajevu.

Od Bogunić se traži da ukloni „krtice“, a ona to navodno ne može zbog zakona. Na toj sjednici bilo je i povišenih tonova, zbog čega se Bogunić osjećala poniženom.

- U pauzi skupštinskog zasjedanja ministricu Bogunić neko je, pred više svjedoka, zovnuo ministrice. Ona je na to kazala „bivša“. Odatle je vjerovatno i potekla priča da je podnijela ostavku, a dodatno je ta tvrdnja ojačana jer se nije ni pojavila na posljednjoj sjednici Skupštine niti u javnosti – rekao je naš izvor iz Skupštine KS, koji tvrdi da je ministrica u više navrata i plakala zbog situacije u kojoj se zatekla. 

Bogunić, pa ni Vladi KS, kako ističe naš izvor, nije nimalo lako, budući da je resor obrazovanja jedan od najzapuštenijih, najosjetljivijih i troši najviše novca iz budžeta.

Kukuruz i Fejzić

- Bivši ministar Elvir Kazazović (SDA) iza sebe je ostavio haos. Zamislite da je svaki službeni dokument Ministarstva, prije nego što je postao zvaničan, morao ići na odobrenje kod predsjednika Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja. Dakle, Sindikat, a ne ministar je vodio resor. To je Bogunić presjekla i našla se na udaru Sindikata. To se vidi i na gotovo svakodnevnoj javnoj raspravi Bogunić i čelnika Sindikata, koji već mjesecima traži ostavku ministrice – rekao je „Avazov“ izvor.

Drugi i, vjerovatno, mnogo veći problem su „krtice“ u Ministarstvu, odnosno pomoćnici Bogunić - Sifet Kukuruz za visoko obrazovanje, nauku i mlade te sekretar Ministarstva Abid Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.