STAVOVI

Azem Vlasi: Haradinaju se ne može dva puta suditi po optužbama kojih je jednom oslobođen

Ostaje da se vidi zbog čega je on pozvan da bude saslušan i za što se sumnjiči

Vlasi: Ne treba ništa prejudicirati. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

19.7.2019

Azem Vlasi (Vllasi), ugledni advokat iz Prištine i politički analitičar, za "Avaz" je komentirao ostavku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja . Vlasi kaže da Haradinajevu ostavku treba shvatiti i prihvatiti upravo onako ju je on objasnio na današnjoj sjednici Vlade Kosova.

-Dakle, ako je pozvan da pred sudom bude saslušan kao osumnjičeni, nije u redu da to čini kao premijer već kao građanin. Sasvim je drugo ako bi bio pozvan kao svjedok- kaže Vlasi.

On ističe da u ovom slučaju ništa ne treba prejudicirati.

-Biti saslušan u fazi istrage kao osumnjičeni ne znači da će biti i optužen niti da će mu se suditi. Haradinaj je u vezi sa ratnim događajima na Kosovu već bio procesuiran dugo i detaljno pred Haškim tribunalom za ratne zločine i pravomoćno oslobođen. Teško je nagađati koji su novi dokazi koji ga terete, a da tada nisu bili poznati. A dva puta se ne može nekom suditi za ista djela. Ostaje da se vidi zbog čega je on pozvan da bude saslušan i za što se sumnjiči – zaključio je Vlasi.

Inače, Haradinaj je na kraju današnje sjednice Vlade Kosova saopćio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.