AKTUELNO

Zaključci SDA: SNSD da prestane s opstrukcijom, a HDZ neka predloži kandidata za predsjednika Federacije

Bakir Izetbegović na jučerašnjoj pres-konferenciji. T. Saletović

Piše: Avaz.ba

20.7.2019

- Predsjedništvo SDA poziva predstavnike SNSD da prestanu sa opstrukcijom rada Parlamentarnoj skupštini BiH. Neusvajanje brojnih zakona i dokumenata koje je u parlamentarnu proceduru poslalo Vijeće ministara BiH nanosi ogromnu štetu BiH, njenim građanima, ekonomiji i integracijskim procesima koji su dovedeni u zastoj - jedan je od zaključaka na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije.

Također, u SDA očekuju da mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH, koji dolazi iz SNSD-a, konačno Predsjedništvu BiH i klubovima poslanika u PSBiH ponudi program rada za mandat 2019-2022., čime bi se omogućilo imenovanje novog saziva Vijeća ministara. 

U nastavku donosimo ostale zaključke sa sjednice Predsjedništva SDA.

- SDA poziva HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

- Predsjedništvo SDA podržava rješavanje pitanja demarkacije granice sa Srbijom i Hrvatskom, uz međusobno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Potpuno je netačna i proizvoljna tvrdnja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da "bošnjačka strana" ne prihvata potpisivanje ugovora kojim bi se riješilo pitanje demarkacije granice između BiH i Srbije.

Srbija nikada institucijama Bosne i Hercegovine nije dostavila zvaničan prijedlog za rješavanje ovog pitanja, tako da se nema šta niti prihvatiti, niti odbiti, te je nejasno i koji to prijedlog iz Srbije podržava Dodik. Pozivamo ga da javnosti Bosne i Hercegovine predoči dokument koji on podržava, kao i podatak kada je službeno dostavljen institucijama BiH. 

Ujedno pozivamo Dodika da istraje u prijedlogu kojeg je iznio na Samitu SEECP-a na Jahorini o potrebi formiranja međudržavnih komisija koje bi rješavale ova pitanja, jer je to jedini ispravan put. 

- Stav Narodne skupštine RS da je zaključak Predsjedništva BiH vezan za gradnju Pelješkog mosta štetan po vitalni entitetski interes tog entiteta dodatno usložnjava odnose u BiH. Vitalni interes BiH je njen pristup otvorenom moru u skladu sa Konvencijom ujedinjenih nacija o pravu mora. Time ne može biti povrijeđen interes nijednog njenog entiteta.

- Predsjedništvo SDA pozdravlja usvajanje Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Usvajanje novog zakonskog rješenja, kreiranog u saradnji Ministarstva za pitanja boraca i invalida sa boračkim udruženjima, omogućilo je unapređenje položaja i prava demobilisanih boraca, čime je ova Vlada FBiH još jednom potvrdila da vodi odgovornu i konkretnu politiku kada je u pitanju briga o pravima boračke populacije.

- Predsjedništvo SDA pozdravlja uspostavu nove parlamentarne većine koju sačinjavaju pobjedničke stranke, te imenovanje Denijala Tulumovića za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona.

Predsjedništvo SDA podržava navedeni princip kao temelj pregovora i u svim drugim kantonima, u kojima se očekuje formiranje nove vlasti, uz poštivanje izbornih rezultata i volje građana.

- SDA podržava aktualiziranu inicijativu za donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, slijedom reakcija OHR-a i najviših zvaničnika EU na pismo 12 udruženja žrtava povodom presude Radovanu Karadžiću.

Stav SDA je da je prije povlačenja OHR-a nužno usvojiti ili nametnuti niz zakona, uključujući i ovaj Zakon, radi osiguranja mira, stabilnosti, funkcioniranja državnog aparata i civilizacijskog usmjerenja BiH.

Očekujemo odlučnu reakciju Vijeća za implementaciju mira (PIC) povodom Dodikovih prijetnji Visokom predstavniku i antidejtonskih najava u vezi sa donošenjem ovog Zakona.

- SDA smatra sramotnom presudu Vrhovnog suda Holandije o suodgovornosti ove države u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Sramotno je da se odgovornost za genocid izražava u procentima. Odgovornost za takav zločin može biti samo potpuna.

- Sjednica Predsjedništva SDA je bila posvećena pripremama za predstojeći 7. Kongres koji će biti održan 14.septembra ove godine.

- Predsjedništvo SDA je utvrdilo Nacrt Statuta i Prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta. Statutarna odluka omogućava otpočinjanje procesa kandidiranja izbora rukovodstva Stranke.

- Predsjedništvo je utvrdilo Prijedlog odluke o broju delegata 7.Kongresa, tako da će na Kongresu pravo glasa imati 1.323 delegata.

- Predsjedništvo SDA je utvrdilo Prijedlog pravila izbornog postupka za centralne organe Stranke i rukovodstva radnih stolova koji će pripremati kongresne rezolucije.

- Sjednica Glavnog odbora SDA, na kojoj će se utvrditi prijedlog Statuta a ostali dokumenti usvojiti u konačnoj formi, bit će održana 27. jula u Sarajevu ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.