PETA ISLAMSKA DUŽNOST

Cijena hadža ista kao i prošle godine: Iz BiH prva grupa putuje 29. jula

Hodočasnike prati 38 vodiča i svaki od njih će u prosjeku voditi od 40 do 45 ljudi

Cijena hadža ove godine ista kao lani. Agencija

Fena

20.7.2019

Iz Bosne i Hercegovine ove godine petu islamsku dužnost hadž obavit će 1.680 vjernika. Polazak za Medinu je planiran za 29., 30., 31. juli i 1. avgust s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kazao je rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH muderris Nezim ef. Halilović.

Kazao je i da su okončane sve potrebne pripreme za odlazak na hadž i izvršavanje hadžskih obreda u 2019. godini. Olakšavajuća okolnost je i ta što su vize bile elektronske.

- Cijena hadža je ista kao i prošle godine, ali ona ne zavisi od nas nego od cijena u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Trudimo se da poboljšamo boravak naših hadžija, a to podrazumijeva i povećanje cijena – kazao je on, te kao primjer naveo da je obaveza zakup klimatiziranih šatora na Arefatu, hrana, voda, a mimo toga su dodatne takse.

Hodočasnike prati 38 vodiča i svaki od njih će u prosjeku voditi od 40 do 45 ljudi, a o zdravlju hadžija će brinuti šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara. Vodič ljekarskog tima je dr. Mohamad Akram Tamim.

Dežurat će 24 sata i imat će određenu količinu potrebnih medikamenata, a sve ostalo se može nabaviti u apotekama u Meki i Medini koje su veoma dobro snabdjevene.

Ambulante će biti smještene u hotelima gdje borave hadžije, u slučaju potrebe pacijenti će besplatno biti zbrinuti u bolnicama koje su savremeno opremljene.

U Medini će hadžije biti smještene u dva hotela koji su udaljeni 400 metara od harema Poslanikove džamije. U Meki će biti smješteni u novosagrađenim tornjevima Lemar, hotela visoke kategorije s dobrom komunikacijom, a i prošle godine, kazao je ef. Halilović.

Podsjeća da je hadž stroga obaveza onima koji ispunjavaju uvjet da su muslimani, punoljetni, psihički i fizički zdravi, da imaju materijalne uvjete i da imaju slobodu komunikacije, puta.

- Hadž se ne smije odgađati. To je propis koji se mora izvršiti čim se steknu uvjeti. Onaj koji ispunjava sve te uvjete i ne obavi hadž, a umre, on umire kao veliki grešnik – rekao je Halilović.

Nakon obavljenog hadža, povratak u domovinu je planiran za 17., 18., 19. i 20. avgust.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.