SREBRENICA Ljetni vikend

Sablasno pust grad: Na ulicama nema ni pasa lutalica, novine se vikendom mogu kupiti samo na jednom mjestu

Uposlenici općinske administracije, javnih i drugih preduzeća, oslobađaju parkirališta

S. SMAJLOVIĆ
20.07.2019 13:46

Da bi se popila jutarnja kafa, treba obići cijeli grad da se pronađe ugostiteljski objekt koji radi vikendom. Mladi tokom noći odlaze u bratunačke kafiće, jer je tamo veći izbor. 

Srebrenica i u ljetnim danima, a posebno vikendom izgleda sablasno. Kada padne prvi mrak, na ulicama nema ni pasa lutalica. To je istina o izumiranju jednog lijepog i nekada privredno razvijenog grada.

Petak je, kraj radnog vremena. Uposlenici općinske administracije, javnih i drugih preduzeća, oslobađaju parkirališta i svojim automobilima odlaze u Federaciju BiH i Srbiju, da tamo provedu vikend i potroše plaću koju su zaradili u Srebrenici.

Tokom svakog vikenda, kada dođe poneko iz dijaspore, grad je pust i daje sablasnu sliku, kako na ulicama, tako u ugostiteljskim objektima i trgovinskim radnjama. Od četiri kafića u gradu, tokom vikenda poneki gost. Mladi tokom noći, kako kažu, odlaze u bratunačke kafiće, jer je tamo veći izbor i više posjetilaca.

Novine se vikendom mogu kupiti samo na jednom mjestu, a da bi se popila jutarnja kafa, treba obići cijeli grad da se pronađe ugostiteljski objekt, koji vikendom rano radi.

Šetajući noću srebreničkim gradskim naseljima, stiče se sablasna slika i od mukle tišine stvara jeza u organizmu. Od 140 kuća u naselju Petriča, zahvaljujući dijaspori, ljeti noću svijetla gore u dvadesetak kuća. Slična je situacija i u najatraktivnijem naselju Crvena Rijeka, gdje od 55 kuća u desetak ima žitelja. Pusto je i na ljekovitom izvorištu Crnog Gubera.

Pustu sliku ovom gradu daje i Autobuska stanica, koja je zatvorena posljednjeg dana prošle godine. Na njoj više nema ispraćaja i dočeka, koji su se dešavali radošću i suzama. Autobusi domaćeg i međunarodnog saobraćaja funkcioniraju redovno, a putnike ispuštaju i primaju, gdje stignu na otvorenom prostoru u centru grada. Rijetko je i posjetilaca, koji dođu i u popodnevnim satima napuštaju ovaj pusti grad.

Komentari

NA VRH