EDUKACIJE

Otvoren centar za bavljenje mladih Srebreničana tehnologijom

Kao sedmogodišnjak Edhem Čustović svoju rodnu Tuzlu i domovinu napustio je početkom agresije na BiH, i danas živi u Melburnu u Australiji

S. SMAJLOVIĆ

20.7.2019

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini (BH Futures Foundation) danas je u prostorijama Pravnog fakulteta u Srebrenici otvorila "Futures MakerSpace centar''. 

Riječ je o prostoru na kojem će srednjoškolci i studenti iz tog grada i drugih mjesta moći da se bave tehnologijom, da imaju pristup svemu onome što vršnjaci u zapadnim zemljama imaju i razvijaju projekte kojima će unaprijediti svoju lokalnu zajednicu.  

Cilj ove fondacije je obrazovanje mladih ljudi, da kroz povezivanje s lokalnom privredom naprave preporod i napredak u svojim sredinama i tim znanjem unaprijede svoju lokalnu zajednicu.

- Osim toga, želimo da Srebrenica postane model opstanka u ekonomskom smislu, da se stvore bolji uvjeti za život, rad i budućnost. Da se ovaj grad promijeni i "udahne" život i da se ne posjećuje i spominje samo jednom u godini, 11. jula - kazao je Edhem Čustović, rođeni Tuzlak i osnivač Fondacije budućnosti u BiH.

Ovu fondaciju prije četiri godine osnovali su Edhem Čustović i njegov brat Rešad, s jasnom misijom da mlade talente naše zemlje pretvore u buduće lidere i da kroz pristup obrazovanju i tehnologiji sruše postojeće etničke barijere.

Fondacija stipendira 50 učenika i studenata iz Srebrenice, Tuzle, Bratunca, Banje Luke, Mostara i drugih bh. gradova, a ovaj centar će biti povezan s svim centrima u našoj zemlji.

Kao sedmogodišnjak Edhem Čustović svoju rodnu Tuzlu i domovinu napustio je početkom agresije na BiH, i danas živi u Melburnu u Australiji. Tamo je sa zapaženim uspjehom završio prestižni La Trobe univerzitet, gdje je i predavač u oblasti elektronike i elektrotehnike, koja je i njegova doktorska specijalizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.