REAKCIJE

Jukić: Nagrađeni samo suci koji nisu došli u sukob s vladajućom politikom

Smjene po kratkom postupku i bez obrazloženja

Ružica Jukić. Avaz

Avaz.ba / M. Aš.

20.7.2019

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić oglasila se danas na svom Facebook profilu povodom zaključka usvojenog na posljednjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Ona je, kako navodi, dala osvrt i promišljanje na zaključak kojim se "faktički ne prihvata zaključak" Predstavničkog doma Parlamenta BiH u vezi Komisije, koja bi vršila ispitivanje članova VSTV-a.

- Prije svega, moram napomenuti, da živimo u državi u kojoj je prihvaćen sistem trodiobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Sudska vlast je samostalna i nezavisna od druge dvije grane vlasti. Međunarodna zajednica je od uspostave mira promovirala nezavisnost sudstva, te je uvijek stala zaštitnički u odbranu nezavisnosti sudske vlasti, kada bi je ove druge dvije grane vlasti pokušale ugroziti svojim miješanjem - navela je Jukić.  

Pritisak na sudije

Ona je istakla kako o nezavisnosti sudske vlasti govore brojni međunarodni dokumenti. Potvrda za to je, kako ističe i tematski izvještaj OSCE-a iz decembra 2009. godine, koji glasi: 

“Zbog toga, Misija OSCE-a BiH poziva političke predstavnike da se neodložno počnu uzdržavati od vršenja bilo kakvog neprimjerenog utjecaja ili pritiska u vezi sa sudskim postupcima, kao i od napada na ugled i integritet pravosuđa. Navodima neprimjerenog ponašanja predstavnika pravosudnih tijela trebalo bi se baviti Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), kao jedino tijelo odgovorno za reguliranje ponašanja sudija i tužilaca u BiH. Institucijska nezavisnost VSTV-a, sama po sebi, garancija je legitimnosti za istraživanje i ispitivanje ovakvih slučajeva.”

Jukić dalje navodi kako su se ranije pojavljivali zahtjevi pojedinih nosilaca zakonodavne i izvršne vlasti da ponovo parlamenti trebaju birati suce i tužitelje, a ako ne suce, onda da biraju tužioce.

- Svaki put kada bi tužilaštvo pokrenulo istragu protiv nekoga iz ove dvije grane vlasti iznijeto je niz salvi na račun tužioca ili sudaca, s otvorenom prijetnjom da će doći vrijeme, kada će parlamenti ponovo birati nositelje pravosuđa. Pojedinci iz ove dvije vlasti imaju svoje odane medije, koji na najbrutalniji način prikazuju suce i tužitelje, koji vode postupke, a sve s ciljem pritiska na iste i njihovog diskreditiranja u društvu - napisala je Jukić. 

Grub pokušaj kontroliranja

Ona je navela kako je ovaj potez Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, jasan pokazatelj pokušaja priključivanja zemljama sa totalitarnim režimom. Istakla je i kako se ne radi ni o kakvom dijalogu i saradnji dva nivoa vlasti, nego o "grubom pokušaju kontroliranja sudske vlasti s ciljem stvaranja straha kod nositelja pravosuđa da odustanu od započetih istraga ili sudskih postupaka". 

- Ako uzmemo pravnu teoriju i razvrstamo položaj sudstva u 4 kategorije i to: a) otvorena instrumentalizacija – potpuna ovisnost pravosudnog sistema, b) djelimično prikrivena kontrola – stanje veoma velike ovisnosti, c) prikrivena i suptilna manipuloacija - stanje čestog kršenja neovisnosti, d) pravosudna autonomija - stanje tek sporadičnih i rijetkih zadiranja u neovisnost sudstva, onda ćemo vidjeti da se približavamo otvorenoj instrumentalizciji tj. potpunoj ovisnosti pravosudnog sistema - napisala je Jukić. 

Jukić je navela i kako instrumentalizacija označava stanje u kojem je sudska nezavisnost virtualno ukinuta, ne postoji više niti na nivou deklaracije. 

- Karakteristično za ovu kategoriju je to što se sudstvo smatra jedinstvenim dijelom državne uprave, neposredno podređenim i instrumentaliziranim za provođenje političkih ciljeva monolitno ustrojene državne moći, a teorijski opravdanje za to čini teorija o jedinstvu vlasti. Od sudaca se eksplicitno traži da slijede političke direktive, te da slučajeve ne rješavaju na temelju zakona, već na temelju "duha" aktualne ideologije i pretpostavljene volje nositelja političke moći - navela je Jukić. 

"Nepodobni" suci se kažnjavaju

Istakla je i kako su nagrađeni samo suci koji nisu došli u sukob s vladajućom politikom i ideologijom.

- Imenovanje i disciplinska odgovornost sudaca u potpunosti su u rukama izvršne vlasti. "Nepodobni" suci se kažnjavaju disciplinski i smjenjuju po kratkom postupku i bez obrazloženja. Zatim suce se disciplinira i na radikalnije načine: javna osuda (naročito u novije vrijeme putem medija), krivično gonjenje, zatvaranje, mučenje i ubijanje. Ovakve primjere možemo naći u staljinističkom i nacističkom režimu, a u novije vrijeme i u Turskoj, kada je po kratkom postupku smijenjeno preko 1.500 sudaca, od kojih su se mnogi našli u zatvoru, o čemu su pisali mediji - navela je Jukić. 

Ona je istakla i kako je začuđujuće to što su jedino Američka ambasada i šef misije OSCE-a ovaj put stali na odbranu zaključaka Parlamentarne skupštine, "iako su svjesni da je ovo izravni pritisak na pravosuđe".

- Možda nisu upoznati da parlamentarni nadzor u Austriji, Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori se odnosi na nadzornu ulogu zakonodavne nad izvršnom vlašću, da bi se osigurala povećana odgovornost vlade i izvršnih organa, te da se ista ni u kojem slučaju ne može primjeniti na sudsku - zaključila je Jukić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.