MALA BOSNA

Koliko Bosanaca živi u Americi i čime se najviše bave

U St. Luisu najveća zajednica izvan BiH

V. DEDIĆ

21.7.2019

Bh. zajednica u St. Luisu. Twitter

Promjene državno-pravnih okvira u kojima se Bosna i Hercegovina nalazila u posljednja dva stoljeća, usljed društveno-političkih okolnosti, ratova, ekonomskih i drugih uvjetovanosti, utjecali su na stvaranje brojne bosanskohercegovačke dijaspore.

Grube procjene govore danas o oko 1,5 do 2 miliona Bosanaca i Hercegovaca živi u dijaspori, izvan matične zemlje BiH.

U Sjedinjenim Američkim Državama nakon Njemačke živi najveći broj dijaspore.

Tačan broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Americi je nemoguće utvrditi, ali procjenjuje se da ta brojka negdje oko 150 hiljada.

U SAD ima nekoliko gradova s izrazito velikim brojem bosanskih građana, posebno Bošnjaka, među kojima se posebno izdvajaju: Čikago (40.000), Njujork (40.000), St. Luis (50.000), Atlanta (10.000), Detroit (8.000) i Finiks (6.000).

Mala Bosna

U američkom gradu St. Luisu, u saveznoj državi Mizuri, živi najveća bosanska zajednica izvan Bosne i Hercegovine.

U južnom dijelu grada u kojem se Amerika dijeli na Istok i Zapad, nalazi se naselje nazvano Mala Bosna, u kojem živi oko 40.000 Bosanaca.

- Mnogo bosanskih useljenika je došlo ovdje. To su jako marljivi ljudi, koji su se zaista dobro uklopili u zajednicu. Uprkos kulturološkim razlikama, St. Luis je prihvatio te ljude, a oni naporno rade da pruže pozitivan doprinos našoj zajednici - kaže Francis Slej, gradonačelnik St. Luisa.

Od skladištara do profesora

Prema podacima Džeka Štrausa (Jack Strauss) sa Univerziteta St. Luis, izbjeglice i migranti u tom dijelu Amerike zarađuju u prosjeku 83.000 dolara godišnje, što je 25 posto više od prihoda rođenih Amerikanaca.

Bosanci u St. Luisu pokreću vlastite biznise, otvaraju restorane, rade na Univerzitetima, bave se špedicijom kamiona.

Kako piše "The Economist", zahvaljujući poduzetnim Bosancima i Hercegovcima, cijela jedna četvrt na jugu St. Luisa, Bevo Mil, pretvorila se iz opasnog područja s napuštenim zgradama i visokom stopom krivičnih djela u ugodno susjedstvo s malim prodavnicama i restoranima.

Danas više od 50.000 bh. izbjeglica i njihove djece živi u području St. Luisa. Izgradili su dvije džamije i uspostavili privrednu komoru. Njihova zajednica ima nižu stopu krivičnih djela i nezaposlenosti od prosjeka.

Među uspješnim Bosancima u Americi je i Banjalučanin Adnan Karabaš. On je uspješni je biznismen koji s porodicom živi i radi u Sent Luisu. Vlasnik je firme „E.J.A. Trucking“, danas jedne od najvećih autoprijevozničkih kompanija u tom dijelu Amerike, koja je 10. marta dobila veliko priznanje gradske uprave Sent Luisa.

Koliko su priznati Bosanci u St. Luisu govori i replika sarajevskog sebilja koja je izgrađena prije šest godina u tom gradu u Americi.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.