UPOZORENJA

Hanjalić: Dosta intervencija zbog stajanja u redovima

Hanjalić: Građani moraju uzimati dovoljno tekućine. Arhiv

Piše: D. B.

21.7.2019

Primarijus dr. Jasmina Hanjalić, specijalista urgentne medicine Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo, u izjavi za „Avaz“ istakla je bitne preporuke bh. građanima za vrijeme ljetnih vrelih dana.

- Preporučujemo da osjetljiva populacija, gdje spadaju veoma mlade i osobe starije životne dobi i koje imaju neko ozbiljno hronično oboljenje, posebno povede računa o redovnom uzimanju svoje terapije. Moraju paziti koliko su dugo izloženi suncu i toploti. Nošenje adekvatne odjeće koja treba biti široka, svijetlih boja i pamučnih materijala je veoma važno. Naši sugrađani ne smiju zaboraviti da dovoljno uzimaju vode i tekućine koja treba iznositi do 3 litra dnevno, ali svakako izbjegavati slatke napitke i gazirano. Kada je riječ o ishrani, treba biti laka, da se ne unosi hrana koja je masna, zapržena. Konzumirati hranu koja se lako probavi, dosta voća i povrća. Naravno, mora se voditi računa i o higijeni te hrane - kazala je Hanjalić.

Navodi da osobe koje imaju alergije na ose, pčele te druge insekte moraju biti oprezne da ne bi došlo do reakcije.

- Osobe koje vole planinarenje moraju biti prikladno obuvene zbog zmija otrovnica. Treba uživati u ljetu, ali pametno - ističe Hanjalić.

Dodaje da je Hitna pomoć spremna primiti sve one kojima je pomoć potrebna.

- Nije ovih dana bilo toliko intervencija vezano za toplotu, ali ima dosta intervencija zbog dugog stajanja u redovima u bankama, na šalterima. Osobe koje nisu uzimale dovoljno tekućine ili nisu doručkovale mogu u tim momentima imati problema. Primjera radi, u tramvajima zbog zagušljivog zraka ili gužve - kazala je Hanjalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.