RAZGOVOR

Konaković za "Avaz": Ne slažem se s Fortom u svemu

Bogunić je časna i poštena, ne zna se ko će je naslijediti, osim da će biti žena

Konaković i Forto. Arhiv

S. MUHIĆ

22.7.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (NiP) kazao je za „Dnevni avaz“, komentirajući ostavku ministrice Zinete Bogunić koju je stranka Narod i pravda delegirala na tu poziciju, da je očekivao sličan scenarij.

Dobra saradnja

- Razgovarao sam s ministricom Bogunić, ali i s mnogim drugima Nemam isto mišljenje o nekim temama kao Bogunić, niti kao premijer Edin Forto i drugi ministri. Ipak, mislim da dobro sarađujemo. Zadovoljan sam i saradnjom s ministricom Bogunić, a imamo pravo da neke stvari ne vidimo isto. Čak cijenim ljude koji imaju drugačija mišljenja – kazao je Konaković, dodavši da je Bogunić časna i poštena.

Za njenu nasljednicu također će kandidirati ženu, a kako ističe, još ne znaju ko će to biti.

Potvrdio je da je problem eskalirao na izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, a koje se tiču Medicinskog fakulteta. SDA, tvrdi, preko Kliničkog centra upravlja i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevo. To se želi zaustaviti.

Također je kazao da i u Ministarstvu kojim je rukovodila Bogunić postoje pomoćnici koji su političari, a ne stručnjaci, jer rade za SDA.

Na pitanje jesu li uzdrmane Vlada KS i parlamentarna većina, takozvana šestorka, Konaković tvrdi da nije. Ističe da će opstati, uprkos događajima koji je na određen način potresaju.

- Naša javnost je politična. Neka se samo uporedi to šta se zamjera ovoj Vladi. Nema uopće skandala, nego se priča o tome da li je neka rupa trebala biti zakrpljena ili ne, je li Forto pustio djecu ranije iz škole, je li ženama dao slobodan dan za 8. mart... To SDA predstavlja najvećim skandalima. Kada to uporedite s tajkunima koji ne plaćaju komunalije, zaposlenim kadrovima SDA, s tenderima i cijevima... To je nemjerljivo. I ova Vlada ima greške, ali odmah ih priznaje i popravlja. To nije ni za uporediti s onim što SDA radi godinama – istako je Konaković.

Nebitne stvari

SDA, govori predsjedavajući Skupštine, samo pokušava skretati teme na nebitne stvari.

- Pogledajte paradoksa. SDA je prije nekoliko dana ministricu Bogunić optuživala da je sljedbenica Slobodana Miloševića, za sve su je napadali. A kada je dala ostavku, kažu to je jedini dobar ministar u Vladi. To je njihovo licemjerje. Tako ovoj Vladi zamjeraju i neke procese za koje su oni odgovorni. Njihov je problem to što ih dobro poznajem i ovoga puta su na pogrešnom tragu – govori Konaković.

U šestorci ima drugačijih mišljenja

- U šestorci ima drugačijih mišljenja, desi se da čak i zastupnici iz iste stranke drugačije glasaju, ali mislim da do sada sve što se pričalo i dogovaralo ide prema planu. Uostalom, ako neko ima 18 ruku, neka imenuje novu Vladu. Ali mislim da to SDA može samo ako pronađe i kupi pojedince koji bi išli s njima. Ali u našoj Skupštini, mislim da nema takvih ljudi - rekao je Konaković.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.