POLITIKA

Šarović poručio - sjednica nema alternativu, Grubeša i Crnadak bez konkretnog odgovora

Upitno usvajanje privremenog finansiranja institucija

Mirko Šarović, Igor Crnadak i Josip Grubeša. Avaz

Piše: I. K.- S. M.

22.7.2019

Sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj će se ponovo naći odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra. 

No, hoće li konačno doći do usvajanja ove odluke, nije poznato, jer ministri iz HDZ-a BiH nisu dolazili na sjednice koje su održane tokom ovog mjeseca, pa s tim u vezi nije poznato ni hoće li prisustvovati sutrašnjoj sjednici. 

Na naš upit, ministar pravde Josip Grubeša (HDZ BiH) nije dao koncizan odgovor.

- Na sjednice Vijeća ministara BiH dolazim uvijek osim kada sam službeno odsutan i nisam u prilici. Odluka o privremenom finansiranju nije iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH i ne mogu komentirati materijale koje ja ne predlažem pa ni prognozirati njihovu sudbinu - izjavio je za "Avaz" Grubeša. 

S, druge strane, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je svoj dolazak na sjednicu, ali više informacija nije imao. 

- Dolazim sutra na sjednicu, ostalo ne želim da nagađam. Bit će vremena za komentar nakon sjednice - izjavio je za "Avaz" Crnadak. 

Nešto konkretniji bio je dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. 

- Očekujem održavanje sjednice jer ne vidim šta bi bila druga alternativa. Zbog toga i ne razmišljam o drugim scenarijima i pretpostavkama - kazao je Šarović za "Avaz".


Ministri iz SDA nisu odgovorili na naš upit. Prošle sedmice je lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao kako očekuje da konačno, deveti mjesec nakon izbora, mandatar za novi saziv Vijeća ministara, koji će doći iz SNSD-a, Predsjedništvu BiH i klubovima poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH ponudi program rada za mandat 2019. do 2022., čime bi se omogućilo imenovanje novog saziva Vijeća ministara.

Podsjetimo, Ministarstvo finansija se saopćenjem oglasilo prije nekoliko dana, nakon što su mediji objavili informaciju o povećanju toplog obroka zaposlenim u institucijama. Tada su obrazložili da je do povećanja moglo doći u slučaju da je budžet usvojen do 1. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.