AKTUELNO Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća

Tegeltija: Ustav ne dopušta miješanje u rad pravosuđa

Avaz.ba
22.07.2019 09:05

Tegeltija: Reagirirao na poruke OSCE-a i Ambasade SAD

Foto: Arhiv

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija poručio je da su podjela vlasti i nezavisnost pravosuđa utkani u pravni sistem BiH kroz Ustav, zakone i demokratske principe pravne države i da postojeći zakon ne dopušta nikakav parlamentarni nadzor nad pravosuđem.

Reagirajući na poruke OSCE-a i Ambasade SAD u BiH, koji su kritizirali zaključke VSTV-a sa posljednje sjednice, Tegeltija za “Glas Srpske” kaže da je i članom 5. Zakona o parlamentarnom nadzoru BiH propisano da se on sprovodi na načelima ustavnosti, zakonitosti i demokratičnosti, te da se ne smije odstupiti od načela podjele vlasti i nezavisnog pravosuđa.

- Postojeći zakon u pogledu efikasnosti, integriteta, imenovanja i svega što čini suštinu pravosudnog sistema ne dopušta nikakav parlamentarni nadzor. Pravosuđe je nezavisan stub vlasti i istražna komisija Parlamenta BiH predstavlja grubo narušavanje principa nezavisnog pravosuđa i trodiobnu podjelu vlasti. Zbog toga nijedan član VSTV-a, niti sudija i tužilac neće ni na koji način učestvovati u radu te istražne komisije - rekao je Tegeltija.

Podsjećamo, VSTV je 18. jula donio zaključke i reagirao na odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH kojima se traže ostavke članova VSTV-a. U zaključcima VSTV-a je navedeno da odluke Parlamenta ni na koji način ne obavezuju članove tog tijela, te da je riječ o “grubom miješanju i nedopuštenom pritisku zakonodavne vlasti na rad pravosuđa”.

Komentari

NA VRH