ZLOČIN(C)I

Ulemek: Arkan je naredio da Olivera Mandića ne puštaju dalje od 100 metara od štaba jer je "blentav"

Kako se jedna od najvećih pop zvijezda bivše Jugoslavije pridružila Arkanovim ''Tigrovima''

Legija: Izdržava kaznu od 40 godina. Arhiva

Piše: S.K.

22.7.2019

Milorad Ulemek Legija, pripadnik dobrovoljačke garde u specijalnom odjelu Kaznenopopravnog zavoda Zabela u Požarevcu, izdržava kaznu od 40 godina zatvora, na koliko je osuđen zbog sudjelovanja u likvidaciji srbijanskog premijera Zorana Đinđića 2003. 

Osuđen je i zbog sudjelovanja u likvidaciji oponenta Slobodana Miloševića Ivana Stambolića te i četiri člana stranke SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali. Prije nego što je počeo s likvidacijama u Srbiji, ovaj ratni zločinac ubijao je i u Hrvatskoj i u BiH. 

Kako ima vremena napretek, Ulemek piše i po nekoliko knjiga na godinu. Do sada ih je napisao 20, a u posljednjoj "U tigrovom gnijezdu" opisao je ratni pohod Srpske dobrovoljačke garde u Hrvatskoj i BiH. Naravno da su činjenice koje podastire svojim čitaocima iskrivljene te nema ni riječi ni o tome da je Garda pljačkala, ubijala, počinila ratne zločine.

Ulemekova biografija, nažalost, dostojna je dobrog trilera. Ulemek se u Srbiju vratio iz Legije stranaca početkom 1992. Pristupio je Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, tzv. Arkanovim ''Tigrovima'', paravojnoj jedinici kojom je zapovijedao kriminalac Željko Ražnjatović Arkan, koja je brzo postala poznata po brojnim ratnim zločinima. 

Ulemek je prvo bio instruktor, a kasnije je unaprijeđen u jednog od zapovjednika Garde. Njegova je jedinica sijala smrt od Vukovara do Bosne.

U posljednjoj knjizi govori kako se njegova jedinica u koloni vozila preko Srbije i Bosne uputila prema Benkovcu u Hrvatskoj, te kako im se na tom putu pridružio i jedan od najpoznatijih i najintrigantnijih pop pjevača 90-tih Oliver Mandić.

Kad su ga pitali, navodi Legija u knjizi, što će on tu i namjerava li uzeti pušku u ruke, Mandić im je odmah rekao da nije za rat i da ne zna to raditi, ali da će im biti na raspolaganju za sve što bude trebalo u logistici i svemu drugom što bude bilo potrebno. 

Mandić: Pridružio se Ulemekovoj jedinici da "pomogne". Arhiv

- Nisam vjerovao da neko može biti toliko vrijedan i angažiran, pogotovo što smo svi znali ko je i šta bio Mandić. Ali od momenta kad je obukao uniformu Garde, čovjek se preobratio - opisuje Legija dolazak pop zvijezde u Arkanovu jedinicu.

Ulemek opisuje da su morali podmititi pripadnike UNPROFOR-a da bi kolona njegovih vojnika mogla ući u BiH.

Njih ima deset u smjeni. Svakom od njih 10.000 maraka i eto ti prolaza. Niko nije imun na pare. J... se njima za nas. Niko ne odbija takvu ponudu - navodi se u knjizi.

Kad su došli u Benkovac, izbacili su unproforce iz hotela "Astorija" i tamo napravili štab. Arkan je tad naredio da Mandića ne puštaju dalje od 100 metara od hotela jer je "blentav" pa da mu se ne bi nešto dogodilo. 

U jednom napadu su Arkanovi ''Tigrovi'' uhapsili jednog pripadnika Hrvatske vojske, porijeklom s Kosova. 

- Kad smo o toj akciji pričali Mandiću, on je poludio što nije bio u akciji. Sto puta je pitao Arakana da i njega vodi. Makar da vidi samo malo - sjeća se Ulemek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.