REAKCIJE

Velagić i Sindikat brane one koji nas progone, a ne štite nas koji smo protjerani s Univerziteta

S rezignacijom možemo primijetiti da nikada ni jednom riječju niti Sindikat niti Velagić nisu stali u zaštitu protjeranih profesora

Medicinski fakultet: Zašto Sindikat nikada nije stao u odbranu protjeranih profesora. Arhiv

Piše: S. MUHIĆ

22.7.2019

Otjerani profesori Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu razočarani su ponašanjem čelnika Sindikata Univerziteta u Sarajevu na čelu s Jasminom Velagićem.  

Tako su prefosri Jasmina Alajbegović, Mirsad Kacila, Mirza Bišćević, Kemal Dizdarević, Zelija Velija, Ismet Gavrankapetanović, Sanko Pandur, Adnan Hađimuratović i Nabil Naser danas objavili otvoreno u kojem su naveli da je to što radi Velagić „izdaja sindikalne borbe svojih drugova kolega“.

- Inspekcije naše države, sudovi, ombudsmeni za ljudska prava, Visoki predstavnik su stali uz zakon i svojim rješenjima i odlukama nas zaštitili. Samo Sindikat Univerziteta, odnosno Velagić nikada ni jednom riječju nije smio kazati ni jednu riječ u našu zaštitu – naveli su u pismu.

Prateći ovih dana, dalje se ističe, a povodom ostavke gospođe ministrice obrazovanja, nauke i mladih KS Zinete Bogunić, aktivnosti Sindikata UNSA u medijima, odnosno gospodina (Jasmina) Velagića, vidimo da je vrlo angažovan u zaštiti rukovodilaca.

- S rezignacijom možemo primijetiti da nikada ni jednom riječju niti Sindikat niti Velagić nisu stali u zaštitu protjeranih profesora sa Medicinskog fakulteta koji su grubom povredom zakona, a zbog drugačijeg mišljenja, udaljeni sa Univerziteta. Inspekcije naše države, sudovi, ombudsmeni za ljudska prava, Visoki predstavnik su stali uz zakon i svojim rješenjima i odlukama nas zaštitili. Samo Sindikat Univerziteta, odnosno gosp Velagić nikada ni jednom riječju nije smio kazati ni jednu riječ u našu zaštitu. A naš je sindikat i prvi pozvan da štiti grubo povrijeđena prava iz radnih odnosa. Valjda prvi put u povijesti Sindikat, odnosno gospodin Velagić, brane one koji su protjerivanje uradili, a ne štiti obespravljene koji su izbačeni sa Univeziteta, stoji u izjavi za javnost, koju su potpisali profesori.

Njihovu borbu, naglašavaju također, podržavaju prof. Puhovski iz Helsinškog komiteta Hrvatske, prof. Vukičević iz HAZU, kolege iz Češke, sa Karlovog univerziteta, iz Njemačke, Austrije...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.