STAVOVI

Emrić: Međunarodnom arbitražom ili sporom s Hrvatskom zaustaviti gradnju deponije za nuklearni otpad na Trgovskoj gori

Sada kad smo došli pred „svršen čin“, onda, naravno da je teško doći do željenog rezultata

Emrić: Nema druge opcije. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

22.7.2019

Jasmin Emrić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član parlamentarnog „Zelenog kluba“, u razgovoru za „Avaz“ istakao je da, uprkos svim koracima koje su institucije BiH poduzele na sprečavanju Hrvatske da gradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u blizini granice s BiH, da naši susjedi očigledno ustrajavaju u svojoj namjeri.

Emrić, koji je i u prošlom sazivu Parlamenta BiH godinama upozoravao na ovaj problem, sada kada se, sudeći prema pisanju hrvatskih medija, očito bliži septembar, kada bi Hrvatska mogla i ozvaničiti svoju odluku, kaže da naša zemlja nema više puno prostora niti mogućnosti za djelovanje.

- BiH kasni skoro 19 godina, jer trebalo se pravovremeno reagirati još od 1999. godine, kada su u Hrvatskoj usvojili program prostornog uređenja, pa kasnije trebalo je reagirati na sve odluke koje su nadležne institucije Hrvatske usvajale s namjerom da izgrade i uspostave odlagalište radioaktivnog nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore, odnosno mikrolokacije Čerkezovac. Problem je što se tek od 2015. godine u Parlamentu bavimo ovom temom i sada kad smo došli pred „svršen čin“, onda, naravno da je teško doći do željenog rezultata, odnosno Hrvatska je izbjegavala razgovore, oni su išli svojim planom i došli su toga da počnu s tim aktivnostima i već da pripremaju lokaciju - pojašnjava Emrić.

Na pitanje šta su opcije i kako BiH može zaustaviti gradnju odlagališta opasnog otpada na svojoj granici i zaštititi svoje stanovništvo, Emrić kaže:

- Nema druge mogućnosti osim međunarodne arbitraže ili spora s Hrvatskom, ovo sve drugo je iscrpljeno, jer ne znam šta se drugo može desiti u ovih mjesec i po, koliko je ostalo do donošenja njihove konačne odluke. Naravno, treba ponovo diplomatski djelovati, to su do sada nadležne institucije trebale i uraditi, da su upoznale sve evropske institucije i provjerili mogućnost spora između jedne države članice EU i druge koja nije članica Unije. Treba sve evropske institucije upoznati s tim i da mi čujemo šta evropske institucije kažu o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.