VAŠINGTON

Republikanski kongresmen otvoreno: SNSD blokira formiranje vlasti u BiH

Adam Kinzinger. Agencije

Piše: Al. Ti.

22.7.2019

Republikanski kongresmen Adam Kinzinger govorio je u Kongresu o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom se osvrnuo i na utjecaj Rusije na političare u Republici Srpskoj, ali i nemogućnost formiranja vlasti u BiH devet mjeseci nakon održanih izbora.

- Prošlo je skoro 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini. Rusija je iskoristila ovo vrijeme da podrži nacionalističke političare u Republici Srpskoj, glavne uzročnike rata u Bosni i Hercegovini, gdje se dogodio genocid i ubijeno je više od 100.000 ljudi. Prošlog oktobra u Bosni i Hercegovini održani su parlamentarni izbori. Od tada nisu uspjeli formirati vladu, zbog neslaganja između prozapadnih političkih partija i nacionalističkih srpskih partija u vezi s tim kakav odnos bi Bosna trebala imati sa NATO-om. Snažno anti-NATO osjećanje i prijetnje odvajanjem od BiH su glavna odlika SNSD-a, kojeg podržava Rusija i koji blokira formiranje vlade zbog pristupanja NATO alijansi - rekao je kongresmen Kinzinger.

Inače, Kinzinger je pilot u američkim Zračnim snagama. Kako navodi Glas Amerike, 2009. godine se kandidirao za Kongres nakon savjetovanja sa sadašnjim potpredsjednikom Majkom Pensom (Mike Pence).

Trenutno je rezervista sa činom potpukovnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.