ISTRAŽIVANJA

Građani naše zemlje potrošili 2,4 miliona KM za online kupovinu

Nije bilo ni rasta niti pada broja narudžbi putem interneta od prošle godine

Građani najviše naručuju garderobu, obuću i kozmetiku. Ilustracija

Piše: D. BAŠIĆ

24.7.2019

Od januara do juna u našu su zemlju ušle čak 2.193 pošiljke putem interneta. Svjetski trend „kupovine iz fotelje“ tako sve više uzima maha i kod nas. Jednim klikom zaobiđu se gužve u šoping centrima, čekanja na kasi, presvlačenja u kabinama.  

Prednost je i to što se u virtuelnoj robnoj kući može na jednom mjestu naći sve, od igle do lokomotive. I to bukvalno. 

Prošle godine 

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIOBiH, kazao je za „Avaz“ da je najveći broj pošiljki uvezen za pola godine ocarinjen u Sarajevu, zatim Banjoj Luci i Mostaru.

- Carinska služba Uprave za indirektno oporezivanje u šest mjeseci ove godine pri poštama u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru ukupno je ocarinila 2.193 pošiljke, čija je vrijednost iznosila 2,4 miliona KM. Skoro identično bilo je i prošle godine - ističe Kovačević.

Građani BiH putem interneta najviše naručuju garderobu, obuću i kozmetiku.

Klasičan način

- Riječ je uglavnom o robi za vlastite potrebe. Rijetko se dogodi da se naručuju veće količine. Kada se radi o vrsti i količini robe, mora biti vidljivo da ona nije namijenjena daljnjoj prodaji u BiH - kazao je Kovačević.

Zabranjena kupovina suplemenata

Ratko Kovačević ističe da je veliki broj upita i za narudžbu raznih vrsta tableta, kapsula, ulja, masti koji služe u zdravstvene svrhe.

- Takva vrsta robe ne može se naručivati putem interneta, jer je u pitanju zdravlje ljudi. Slanje lijekova u poštanskim pošiljkama također nije dozvoljeno. Također, ne mogu se naručivati na ovakav način proizvodi biljnog i životinjskog porijekla - pojašnjava Kovačević. 

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović smatra da će vremenom klasični način kupovine izgubiti bitku s online kupovinom te da je to najsavremeniji način kupovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.