PROCESI

Završeno ročište: Tužilaštvo BiH tvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj

Sud BiH odlučit će postoje li uvjeti da se Mamić, prema novoj USKOK-ovoj optužnici, izruči Županijskom sudu u Osijeku, koji je za njih raspisao međunarodnu potjernicu

Zdravko Mamić. M. Kadrić

Piše: M. AŠČIĆ

23.7.2019

14:00

Završeno je ročište Zdravku Mamiću u Sudu BiH. Tužilaštvo BiH tvrdi da nisu ispunjeni uvjeti da on bude izručen Hrvatskoj.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić kazala je da od 32 krivična djela za koja se tereti samo je sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske.

Ugovor je potpisan u novembru 2012., a stupio je na snagu 2014.

Bosiljčić je dodala da je po članu 40. Zakona o međunarodno-pravnoj pomoći jasno da BiH ne izručuje svoje državljane te da se ovaj ugovor ne može retroaktivno primjenjivati.

Ona je ustvrdila da nije ispunjen ni uvjet obostrane kažnjivosti po novoj optužnici koja tereti Mamića za izvlačenje novca iz Dinama.

Mamićev advokat Rajić kazao je da je uvjeren da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj, dok je Mamić rekao da je za djela za koja se tereti Dinamu donio 500.000 eura.

Također, advokat Rajić zatražio je ukidanje mjera zabrane, zabranu putovanja i javljanja policiji.

12:00

U Sudu BiH danas će u 13 sati biti održano ročište na kojem će se razmatrati izručenje bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Mamić je u prisustvu svog advokata Zdravka Rajića stigao u Sud BiH. Prije ulaska u Sud kratko se obratio okupljenim medijima. 

- Ne očekujem ništa specijalno. Ono što se za mene najznačajnije dogodilo je ovaj dokument kojim je Hrvatska potkrijepila svoj zahtjev za izručenje, ali isto tako mišljenje Tužilaštva BiH, koliko se ja razumijem u pravo, a mislim da se razumijem vrlo dobro, Tužilaštvo je apsolutno konstatiralo da ne postoje razlozi za moje izručenje, tako da idem s optimizmom na ovaj sudski postupak, pa šta Bog da - kazao je Mamić. 

Mamić je kazao i kako je predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske korumpiran. 

- Stojim iza toga da je predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske jedna višestruko korumpirana osoba - kazao je Mamić. 


Sud BiH odlučit će postoje li uvjeti da se Mamić, prema novoj USKOK-ovoj optužnici, izruči Županijskom sudu u Osijeku, koji je za njih raspisao međunarodnu potjernicu.

Ova bh. pravosudna institucija je prije mjesec odbila zahtjev da se Mamiću odredi ekstradicioni pritvor, a određene su mu mjere zabrane. Tada je njegov advokat Zdravko Rajić kazao da većina djela za koja se Mamić tereti po novoj optužnici datira od prije potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske.


Mamić stigao u Sud BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Sud BiH sada po primljenoj dokumentaciji mora utvrditi je li djelo za koje je Mamić optužen u skladu sa sporazumom o međusobnom izručenju vlastitih državljana, koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012., a na snagu je stupio dvije godine kasnije, tačnije 2104.

Pogotovo što Mamić, uz hrvatsko, ima i državljanstvo BiH i, da bi bio izručen Hrvatskoj, djela za koja se tereti moraju biti počinjena u sklopu zločinačkog udruženja i moraju biti počinjena nakon potpisivanja sporazuma.

Ranije je Sud BiH utvrdio da, prema prvoj optužnici USKOK-a, zbog čega je osuđen na šest i po godina zatvora, nisu ispunjeni uvjeti za izručenje, čime se vodio i ministar pravde Josip Grubeša i donio odluku da Mamića ne izruči Hrvatskoj.

Mamić je 6. juna prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 15,5 miliona eura iz Dinama, ali je neposredno prije izricanja presude stigao u Međugorje, gdje se i danas nalazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.