TRADICIONALNO

Godišnjica obnove Starog mosta uz manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje"

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

23.7.2019

Detalj s manifestacije: Spuštanje cvijeća i skok sa Starog mosta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Tradicionalnom manifestacijom "Mostar ne zaboravlja prijatelje" , u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju,  večeras se u Mostaru  obilježava  15. godišnjica obnove Starog mosta.

Manifestacija je kao i prethodnih godina počela spuštanjem cvijeća u rijeku Neretvu i skokom sa Starog mosta.

Kasnije su u prelijepom ambijentu bašte Koski Mehmed-pašine džamije dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Laureat Međunarodne nagrade „Mostar Peace Connection“ mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju, koja se dodjeljuje za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura svijeta, ove godine je generalni sekretar Ujedinjenih naroda, Antonio Guteres ( António Guterres).

Iz Ujedinjenih naroda u Njujorku, Centru za mir je stigla potvrda da generalni sekretar sa poštovanjem i zahvalnošću prihvata ovo priznanje. Nagradu je u njegovo ime preuzela rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda Sezin Sinanolu (Sinanoglu).

- Stari most u Mostaru simbolizira mir i povezanost među ljudima i narodima. UN je sretan što djeluje u BiH. Danas je generalni sekretar ovdje  prisutan duhom i, kroz mene, da slavimo mir. Trajni, održivi mir u ovoj zemlji - kratko je kazala Sinanolu novinarima.

Nagrada "Mostar Peace Connection" se zasniva na teškim iskustvima i iskušenjima kojima je Grad Mostar bio svjedokom na kraju 20.stoljeća. Dodjeljuje se svake godine za civilizacijska postignuća laureatima iz cijelog svijeta, najrazličitijih profila i zanimanja, a koji su u raznim područjima djelovanja i na različite ali u širokoj javnosti prepoznatljive načine, doprinosili miru i multietničkoj saradnji.

Guteres se tako pridružio odabranom društvu laureata nagrade Centar za mir među kojima su: Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alois Mock, Jacques Chirac, Muhamed ElBaradei, Irina Bokova, Luciano Pavarotti, Sulejman Demirel, Stjepan Mesić, Ivica Račan, Keneth Scott, Serge Bramertz, Carmen Agius i brojni drugi laureati iz svijeta.

Posebne Povelje večeras su uručene Memorijalnom centru Potočari za kontinuirani doprinos borbi za istinu, insistiranju na otkrivanju sudbine nestalih Srebreničana i kažnjavanju zločina, te, posthumno,  prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću za ogromnu  podršku projektu obnove Starog mosta - kao spomenika mira oko kojeg se okupio cijeli svijet.

U nastavku večeri su uručene i tradicionalne nagrade "Mimar mira", zaslužnim pojedincima koji su svojim ličnim angažmanom promovirali univerzalne vrijednosti dobra, mira, tolerancije i suživota i dali doprinos u afirmaciji Mostara i Bosne i Hercegovine. Ovi priznanje večeras u dobili  Fadil Novalić,Tatjana Ljujić Mijatović, Ivo Komšić, Miro Lazović, Jovan Divjak i Mirko Pejanović .

Nagrade su dobili i Ivan Prskalo, Don Ante Ledić, Zlatko Dizdarević, Emir Zlatar, Ajla Delkić, Edita Đapo, zatim ljudima koji su kroz sport ljudima koji su kroz sport promovirali Mostar, njegov duh i zajedništvo - posthumno Nenadu Ćeći Bijediću, te Semiru Tuci, Seadu Kajtazu, Marijanu Kvesiću, Enveru Eni Novakoviću i Lorensu Listi.

"Mimari mira" su i Edin Batlak, Adnin Hasić, Sanel Kajan, Salko Pezo, Ahmed Džubur, Sead Mulahasanović, Nedžad Maksumić, Miralem Kolečić, posthumno Mustafa Selimović, te Tibor Vrančić, Zdenko Bošković, Smail Špago i posthumno Ismail Braco Čampara.

-Ne dao Bog da mostovi više ikad budu bilo kakvi ciljevi, već da se spajamo susrećemo i jedni drugima pružamo ruke pomirenja. Jer, mostovi ne spajaju obale, spajaju ljude, civilizacije, kulture, narode i neka ubuduće naši mostovi budu dvije ruke s jedne i s druge strane-poručio je don Ledić.

Manifestacija će biti okončana bakljadom Kluba skakača sa Starog mosta – Mostari, te muzičkim numerama ansambla Mostarske kiše.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.