VREMENSKA PROGNOZA Juli i avgust bez iznenađenja

Meteorolozi za "Avaz": U narednim danima natprosječno vruće, poznato i kada stiže promjena vremena

N. Čeremidžić
 • Ekstremno visoka temperatura u regiji Mostara

  Ekstremno visoka temperatura u regiji Mostara

  Foto: Screenshot


Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da velikih promjena vremena u Bosni i Hercegovini ovog ljeta neće biti. Prema njihovim prognozama, temperature zraka početkom narednog mjeseca dostizat će 36 Celzijevih stepeni na jugu zemlje, a padavina neće biti.

- Pogledom na dostupne i sinoptičke karte uočava se kako se vremenske prilike neće znatnije promijeniti do kraja ovog, ali i početkom sljedećeg mjeseca. Početkom avgusta moguće su nešto malo niže maksimalne temperature zraka, uz blago povećanje oblačnosti. Izgledi za kišu u ovom periodu su mali - kazao je za "Avaz" Dženan Zulum, klimatolog u FHMZ.

 • Dženan Zulum

  Dženan Zulum

  Foto: Arhiv


Do početka narednog mjeseca mjerne stanice pokazuju dva manja zahlađenja s kratkotrajnim pljuskom, ali bez većih i značajnijih promjena, kazao nam je mladi meteorolog amater Nedim Sladić.

- U narednih 10 dana na vidiku nema nekog značajnijeg zahlađenja. Dakle, i dalje se očekuje period natprosječnog visokih temperatura zraka, sve do petog avgusta. Do tada, možemo imati dva manja zahlađenja. Prvo, ovog vikenda, kada će biti nešto malo pljuskova, ali su to sve beznačajne pore, koje neće donijeti veliku promjenu - kazao je Sladić.

 • Nedim Sladić

  Nedim Sladić

  Foto: Arhiv


Najpoznatiji bh. klimatolog Željko Majstorović također je potvrdio da će do kraja jula i cijeli avgust biti sunčano i toplo. Prema njegovim riječima, očekuje nas suho razdoblje u globalu, s rijetkim padavinama i, generalno, s dosta sunca.

- Tu i tamo lokalni pljusak, mjestimično obilniji pljusak, što za naše podneblje nije neobično, ali nekih značajnijih promjena neće biti. Temperature će, moglo bi se reći, biti natprosječne. Rekorde je teško predvidjeti, pa tako ne možemo unaprijed ni govoriti hoće li ovogodišnje temperature zraka nadmašiti ranije rekorde - kazao je Majstorović za "Avaz".

 • Željko Majstorović

  Željko Majstorović

  Foto: Arhiv


S druge strane, regionalni meteorolozi najavljuju snažno nevrijeme s jačom grmljavinom i burom. 

NA VRH

Podijeli članak na