EKONOMIJA

Sedam granskih sindikata usvojilo strategiju zajedničkog djelovanja prema Vladi

Na pregovaračkim sastancima usaglašen Zakon o uvezivanju staža

Usvojena strategija zajedničkog djelovanja. Arhiv

Fena

24.7.2019

Sedam granskih sindikata usvojilo je strategiju zajedničkog nastupa prema Vladi Federacije BiH i Udruženju poslodavaca FBiH u vezi s usvajanjem neophodnih zakona koji se tiču prava radnika tih grupacija i realnog sektora.

Smatraju da se radnici industrijskog sektora nalaze u izuzetno složenoj i teškoj situaciji, diskriminirani u odnosu na druge radnike niskim plaćama i lošim uvjetima rada.

Također, inicirat će obnavljanje i nastavak rada Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH, čija okosnica, kako tvrde, moraju biti industrijski sindikati.

Na pregovaračkim sastancima industrijskih sindikata sa socijalnim partnerima, koji su održani u julu, usaglašen je Zakon o uvezivanju staža i Zakon o zaštiti na radu, a u narednom periodu nastavit će se pregovori u vezi s usaglašavanjem Zakona o štrajku.

Sindikati su saglasni da industrijski sindikati moraju biti vodilja sindikalnog pokreta na nivou Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH i zahtijevat će hitan sastanak predstavnika svih granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH radi pripreme i organizacije jedinstvenog kongresa SSSBiH.

Već su poduzete neke od dogovorenih aktivnosti, a realizacija ostalih očekuje se u narednih 30 dana, navedeno je u saopćenju granskih sindikata iz oblasti industrije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.