RAZGOVORI

Borenović za "Avaz": Nema uvjeta za sastanak s Dodikom, teško je prijeći preko njegovih optužbi za izdaju

Nesuglasice oko načina opozicionog djelovanja riješit ćemo na stranačkim organima

Borenović: PDP ostaje opozicija. Arhiv

Piše: E. MASLO

24.7.2019

Veto člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, osim haosa koji je izazvao i u Hrvatskoj i u BiH, ostat će upamćen i po podijeljenosti opozicije prilikom glasanja.

I dok javnost špekulira da je na pomolu raspad unutar samog PDP-a, Branislav Borenović, predsjednik ove stranke, kazao nam je da je to znak demokratije. 

- Ove nesuglasice oko načina opozicionog djelovanja riješit ćemo na stranačkim organima. Vidljivo je da u poslaničkom klubu imamo dvije vrste političkog opozicionog pristupa – jedan je onaj mirniji, spremniji na konstruktivnije djelovanje i drugi – beskompromisna opoziciona borba mladih snaga - kazao je Borenović za "Avaz".

Osim poslanika Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, protiv Dodikovog veta bio je i Ljubiša Krunić, dok su preostala tri člana PDP-a bila za. 

Dodao je da su vođenje i način rada Kluba poslanika važne teme na kojima će insistirati da budu razriješene na Glavnom odboru stranke.

Jasno je iskazao stav da će PDP, dok je on predsjednik i dok su ovakve političke okolnosti, ostati opozicija.

- Stav koji smo rekli odmah poslije izbora da smo opozicija ostao je i bit će i dalje nepromijenjen. Mi smo opozicija, to je stav koji smo zauzeli odmah poslije izbora, ostao je i bit će i dalje nepromijenjen u ovakvim okolnostima - kazao je Borenović.

Od sastanka stranačkih delegacija SNSD-a i PDP-a koji je, prema najavama lidera ove dvije stranke, trebao biti održan još krajem prošlog mjeseca, neće biti ništa.

Prema najavama, planirane teme za razgovor bile su izmjene Izbornog zakona BiH, novi zakon o političkim strankama i parlamentarni nadzor nad radom medija koji se finansiraju iz budžeta Republike Srpske. 

Na pitanje hoće li najavljivani sastanak biti održan, u svjetlu brutalnih rasprava između Trivić i Stanivuković s jedne i Dodika s druge strane, tokom zasjedanja NSRS, predsjednik PDP-a rekao je da sada ne postoje uvjeti za to.

- Izmjene Izbornog zakona, parlamentarni nadzor nad radom RTRS-a i novi Zakon o političkim partijama ostaju bitna otvorena pitanja, za koja imamo nacrte mogućih rješenja, ali uz svu dobru volju, teško je prijeći preko ponovnih optužbi za navodne “izdaje” te vrijeđanja, psovki, prijetnji i nekulturnog ponašanja prema našim narodnim poslanicima u parlamentu RS. Hoće li se model ponašanja i ti odnosi unormaliti, ostaje da se vidi. Ponavljam, nakon svega sada nema uvjeta za bilo kakve razgovore, a hoće li biti stvoreni, vrijeme će pokazati - kazao nam je Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.