VLAST Reakcija na najavu predsjednika SDS-a

Kožul: Šarovićeva samokandidatura za čelnika Vijeća ministara je neozbiljna

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je jučer da je spreman da bude novi predsjedavajući Vijeća ministara ukoliko bude stvorena adekvatna parlamentarna većina

Srna
24.07.2019 12:49

Kožul: Tri važna principa

Foto: Agencije

Poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul smatra da je samokandidatura predsjednika SDS-a Mirka Šarovića za predsjedavajućeg Vijeća ministara neozbiljna i neodgovorna jer vlast mora imati izborni legitimitet.

Kožul ističe da HDZ BiH smatra da pri formiranju vlasti u BiH treba poštovati osnovne principe, od kojih je prvi da izvršna vlast mora imati izborni legitimitet.

- Iz te opće premise proizlaze još tri principa ili preduvjeta: prvi, u vlasti trebaju biti jasni izborni pobjednici iz sva tri konstitutivna naroda, drugi da izvršna vlast treba imati svoju zakonodavnu većinu u oba doma Parlamenta BiH i treći da vlast na nivou BiH treba pratiti strukturu entitetskih nivoa zbog prohodnosti i harmonizacije svih bitnih odluka - izjavio je Srni Kožul.

On napominje da su svi u BiH, nažalost, u protekle četiri godine vidjeli kako izgleda vlast koja ne zadovoljava te principe.

- Samokandidatura Mirka Šarovića ne zadovoljava nijedan od ovih principa. Zato je smatram neozbiljnom i neodgovornom, makar dolazila od predsjednika parlamentarne stranke i, naizgled, ozbiljnog čovjeka i političara - ističe Kožul.

Kožul kaže da Šarovićeve izjave o mogućnosti nove parlamentarne većine te da je spreman biti predsjedavajući Vijeća ministara, dodatno diskvalificiraju izjave ministra sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da će SDS o novoj većini razgovarati sa svim strankama, osim SNSD-om i HDZ-om.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je jučer da je spreman biti novi predsjedavajući Vijeća ministara ukoliko bude stvorena adekvatna parlamentarna većina. On je istakao da je moguće da novo Vijeće ministara neće biti formirano još izvjesno vrijeme, kao i da SDS neće stajati po strani.

Komentari

NA VRH