POZITIVNE PRIČE

Drugi put kampanja "Trčimo zajedno za dječiji osmijeh": U prošloj učestvovalo 60 trkača i sakupljeno je ukupno 7.500 KM

Svaki kupljeni kilometar pomaže spajanju jednog djeteta sa starijim bratom i sestrom

Maratonci. Arhiv

Piše: M. ILIĆ

24.7.2019

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa "Stariji brat, starija sestra" i Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, uz podršku Udruženja ''Marathon'' Sarajevo drugi put organizira kampanju "Trčimo zajedno za dječiji osmijeh".

U prošloj kampanji je učestvovalo 60 trkača i sakupljeno je ukupno 7.500 KM. Prikupljena sredstva, zajedno sa sredstvima drugih donatora, omogućila se da uključe 160 djece iz sedam različitih gradova u program ''Stariji brat, starija sestra''. Program je nastao prije 15 godina u BiH, a cilj mu je socijalno uključivanje djece i promocija zdravog načina života, ali i uključivanje mladih u volonterski i društveno koristan rad.

Djeca koja su uključena u program dobivaju podršku kroz druženje s volonterima i volonterkama, a koji su obučeni za uloge starije braće ili starijih sestara.

Na taj način volonteri im postaju oslonac u njihovom odrastanju. Zbog porodičnih odnosa ili specifičnih životnih okolnosti djeci nedostaju pozitivni životni uzori.

Program nudi priliku da djeca grade kvalitetne odnose sa svojom starijom braćom ili sestrama poboljšavajući njihove socijalne vještine koje su osnova za jačanje njihove ličnosti, ali i odgovornog stava ka društvu.

Svaki kupljeni kilometar pomaže spajanju jednog djeteta sa starijim bratom i sestrom i omogućava njihovo jednogodišnje druženje i nastavak programa i u budućnosti.

Cijena jednog kilometra iznosi minimalno 10 KM, a uplate je moguće izvršiti direktno na žiroračun Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra.

Naziv banke: UniCredit bank d.d.

Broj računa: 3387302229533649

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.