SARAJEVO

Rasprava o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi

S ranijih sjednica. Avaz

Avaz.ba

24.7.2019

Zastupnici na današnjoj sjednici Skupštine KS trenutno razmatraju Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi. Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je da je taj nacrt ranije pripremao ministar Mario Nenadić te da su već provedene i određene konsultacije.

- Javna rasprava trajat će 90 dana. Građani neće biti ugroženi niti će biti zaustavljeni procesi u KS – poručila je ministrica Brčić.

Zastupnik Mahir Dević (SDA) kazao je da način na koji su dobili taj nacrt ne obećava uspjeh.

- Nije dobro da to zakonsko rješenje prođe bez prethodnih priprema i razgovora s načelnicima. S ovim zakonom ne treba žuriti i treba napraviti jedno rješenje koje će biti na dobrobit svih, u čemu će se ogledati razgraničenje nadležnosti, što će biti i kamen spoticanja prilikom donošenja ovog zakona – rekao je Dević.

Segmedina Srna-Bajramović (SDP) kazala je da je KS imao šest mjeseci da donese taj zakon i prenese sredstva.

- Taj postupak je kompleksan. Potrebno je u javnoj raspravi utvrditi subjekte rasprave. U proceduri se ne smije ostaviti ni milimetar prostora koji može kontaminirati ovaj proces – rekla je Srna-Bajramović.

Zvonko Marić (SBB) kazao je kako je ovaj zakon već dva puta bio na dnevnom redu.

- Ministar Nenadić je u prošlom sazivu predložio identičan zakon. Međutim, zakon je pred opće izbore povučen. Više od godinu je trajala javna rasprava – rekao je Marić, istanuvši kako se donošenje ovog zakona čeka godinama.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.