NA DANAŠNJI DAN

Rođendan atentatoru Gavrilu Principu i prvom djetetu začetom umjetnom oplodnjom

Godine 2002. predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon kojim se Rusima dozvoljava da prodaju i iznajmljuju zemljišne posjede, prvi put od 1917.

Princip: Atentator na austrijskog prijestolonaslijednika Franca Ferdinanda. Arhiv

Piše: S. M.

25.7.2019

Na današnji dan u historiji su se odigrali brojni značajni događaji. Tako je 24. jula 1894. rođen Gavrilo Princip, pripadnik pokreta "Mlada Bosna" i atentator na austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda (Franz).

Na današnji dan:

1593. - Kralj Francuske Anri IV, kralj Navare prije dolaska na francuski prijesto 1589. i vođa francuskih protestanata, prešao u katoličanstvo.

1712. - Vojska švicarskih protestanskih kantona u bici kod Vilmergena potukla snage katoličkih kantona, čime su u Švicarskoj okončani vjerski ratovi.

1766. - Pontiac - poglavica plemena Otave (Ottawe) - sklopio je mir s Britancima, čime je okončana tri godine ranije započeta pobuna protiv britanske okupacije regije Velikih jezera.

1848. - Austrijanci u bici kod Kustoce porazili snage Sardinske kraljevine, suzbivši prvi značajniji napor za ujedinjenje italijanskih teritorija u jedinstvenu državu.

1870. - Odlukom Dalmatinskog sabora zapisnici saborskih sjednica moraju se pisati hrvatskim jezikom.

1956. - U sudaru italijanskog i švedskog broda "Andrea Dorija" i "Stokholm" ispred obala SAD u Atlantskom okeanu poginulo 50 osoba.

1968. - Papa Pavle VI zabranio vjernicima Rimokatoličke crkve sve vještačke metode sprečavanja začeća.

1978. - U Bristolu, u Velikoj Britaniji, rođena je Luiz Braun (Louise Brown), prvo dijete u svijetu začeto umjetnim načinom (beba iz epruvete).

1981. - U kineskoj provinciji Sečuan u poplavama je poginulo više od 700 ljudi, a milion i po je ostalo bez domova.

1982. - Vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat u Bejrutu potpisao deklaraciju kojom je prihvatio rezolucije Ujedinjenih naroda o postojanju države Izrael.

1990. - Hrvatski sabor donio amandmane na Ustav SRH. Iz službenog naziva Hrvatske izbačen pridjev socijalistička, iz zastave je izbačena zvijezda petokraka i vraćen hrvatski grb.

1991. - Sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov predložio liderima Komunističke partije Sovjetskog saveza novu platformu u kojoj izgradnja komunizma više nije osnovni cilj i pozvao ih da odbace zastarjele ideološke dogme.

1993. - Centralna banka Rusije saopćila je da će u okviru drastične monetarne reforme poduzete u borbi protiv inflacije iz opticaja povući sve novčanice štampane prije 1992.

1994. - Izrael i Jordan u Vašingtonu potpisali deklaraciju kojom je okončano ratno stanje između dvije države.

2002. - Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon kojim se Rusima dozvoljava da prodaju i iznajmljuju zemljišne posjede, prvi put od 1917.

25. jula:

1016. - Rođen Kazimir I, vojvoda od Poljske.

1783. - Rođen južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar. Oslobodio je najveći dio Južne Amerike od španske vlasti i bio prvi predsjednik Kolumbije i Gornjeg Perua, koji je po njemu nazvan Bolivija.

Gorbačov predložio liderima Komunističke partije Sovjetskog saveza novu platformu. Arhiv

1828. - Rođen ruski pisac, književni kritičar i revolucionar Nikolaj Černiševski. Njegovo političko djelovanje u carskoj Rusiji prekinuto je progonom u Sibir. Zalagao se da književnost bude oruđe društvene kritike, a u djelu „Šta da se radi“ iznio je svoje socijalističko-utopijske poglede na društvo.

1848. - Rođen Artur Džejms Balfur (Arthur James Balfour), britanski državnik.

1876. - Rođen Alfredo Kasela (Casella), italijanski dirigent, pijanista i kompozitor.

1894. - Rođen Valter Brenan (Walter Brennan), američki filmski glumac.

1905. - Rođen Elias Kaneti (Canetti), njemačko-jevrejski književnik i dobitnik Nobelove nagrade.

1920. - Rođen Rozalind Frenklin, engleski naučnik.

1946. - Rođena Ljupka Dimitrovska, pjevačica zabavne muzike i šlagera na prostorima bivše Jugoslavije, tokom 70-ih i ranih 80-ih godina.

1976. - Rođen Jovica Tasevski Eternijan, makedonski pjesnik, esejista i književni kritičar.

1978. - Rođen Luis Džoj Braun (Louise Brown), prva "beba iz epruvete".

1985. - Rođen Džejms Martin Laferti (James Martin Lafferty), američki glumac.

Na današnji dan:

306. - Umro Konstancije I Hlor (Constantius I Chlorus), rimski car (tetrarh) i otac Konstantina Velikog.

1564. - Umro Ferdinand I, njemačko-rimski car, ugarsko-hrvatski i češki kralj.

1986. - Umro Vinsent Mineli (Vincente Minnelli), američki režiser italijanskog porijekla i dobitnik Oskara.

2000. - Umro francuski filmski reditelj Klod Sote (Claude Sautet), koji se proslavio filmom „Vreli asfalt“. Za film „Sasvim obična priča“ osvojio je 1980. Oskar za najbolji strani film.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.