OTVORENO PISMO Intelektualci pisali državnim institucijama zbog zahtjeva Turske o izručenju njenih građana

Bosna i Hercegovina nije više pašaluk u kome se bespogovorno izvršavaju naredbe iz Stambola

Želimo vam skrenuti pažnju da prilikom donošenja konačne odluke stalno imate na umu interes države Bosne i Hercegovine i njenih građana, a ne države koja je podnijela zahtjev za ekstradiciju, navedeno je u pismu

Piše: S.K.
25.07.2019 11:49

Od BiH se traži da krši Ustav, navode potpisnici pisma

Foto: Ilustracija

Grupa bosanskohercegovačkih intelektualaca uputila je otvoreno pismo institucijama BiH koje će odlučivati o zahtjevu Turske da joj se izruče njeni građani.

Oni izražavaju zabrinutost zbog, kako je navedeno, mogućeg ishoda turskog zahtjeva da joj se isporuči sedmoricu njenih državljana.

- Želimo vam skrenuti pažnju da prilikom donošenja konačne odluke stalno imate na umu interes države Bosne i Hercegovine i njenih građana, a ne države koja je podnijela zahtjev za ekstradiciju. Zbog toga vas i podsjećamo da se udovoljavanjem zahtjevu Turske direktno krši Ustav Bosne i Hercegovine, koji štiti slobodu kretanja, pravo na porodični život, pravo na rad i pravo na život i da su sva ta prava ugrožena zahtjevom Turske. To što svojim zahtjevom Turska ozbiljno krši međunarodne konvencije, vama može biti samo signal da ozbiljno priđete rješavanju nastalog problema - navedeno je u pismu.

Bez sudskog procesa

Intelektualci ističu da ne mora biti u direktnoj vezi, ali je indikativno da zemlja koja traži izručenje svojim građanima poništava putne isprave bez ikakvog sudskog procesa, a svoje zatvore puni kulturnim, javnim, prosvjetnim radnicima, novinarima, umjetnicima raznih profila, što je najbolja ilustracija nemilosrdnog obračuna turskog režima s političkim neistomišljenicima.

- Turskim zahtjevom koji prati permanentni pritisak njenog rukovodstva, uključujući i predsjednika Redžepa Taipa Erdoana, od Bosne i Hercegovine traži se da svjesno krši vlastiti ustav, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Međunarodni pakt UN-a o političkim i građanskim pravima i na kraju Deklaraciju UN-a o pravima čovjeka. Ukoliko se zaista želimo pridružiti društvu modernih demokratskih zemalja Evrope i svijeta, taj luksuz naša država sebi ne smije dozvoliti. Podsjećamo vas da se nijedan od sedmorice potraživanih građana Turske nije ogriješio ni o jedan zakon države Bosne i Hercegovine. Svi oni su oženjeni, porodični ljudi, imaju uredno izdate boravišne i radne dozvole. Jedan od njih je svojim angažmanom ne tako davno zaslužio i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, čije je dodjeljivanje poništeno pod pritiskom zavnične Ankare, ali i vazalskog odnosa nekih naših političara - ističu bh. intelektualci. 

Oduprijeti se pritisku 

Oni dodaju da će bh. institucije svojom odlukom da se odupru pritisku "potvrditi da Bosna i Hercegovina nije više pašaluk u kome se bespogovorno izvršavaju naredbe iz Stambola". 

Pismo su potpisali: Sinan Alić, novinar i publicista, dr. Esad Bajtal, filozof, Ahmed Burić, književnik, Dženana Druško-Karup, novinarka, Ferida Duraković, književnica, Hadžem Hajdarević, književnik, dr. Kadrija Hodžić, prof. Univerziteta u Tuzli, dr. Husnija Kamberović, prof. Univerziteta u Sarajevu, Boro Kontić, novinar, dr. Slavo Kukić, akademik i prof. Univerziteta u Mostaru, Dino Mustafić, pozorišni reditelj, dr. Žarko Papić, direktor Instituta za bolju i humaniju inkluziju, Senad Pećanin, advokat, Srđan Puhalo, sociolog, Borka Rudić, novinarka, i Aleksandar Trifunović, novinar.

NA VRH