ISTRAŽUJEMO

Ko je Pramod Mital: Bogatstvo njegove porodice procijenjeno na 17,2 milijarde dolara, a u Tuzli se sumnjiči da je oprao 21 milion maraka

Pramod Mital. Agencije

Piše: M. AŠČIĆ

24.7.2019

Tužioci Tužilaštva Tuzlanskog kantona ispitat će sutra britansko-indijskog milijardera Pramoda Mitala (Mittal) i njegova dva saradnika koji se uhapšeni prekjučer i sumnjiče za privredni kriminal u lukavičkoj kompaniji ''Global Ispat Koksne Industrije Lukavac'' (GIKIL).

Ovu informaciju potvrdila nam je danas Vasvija Vidović, advokatica koja brani uhapšenog Mitala.

Šta je objavljeno u medijima

No, zanimljivo je da je danas Tužilaštvo Tuzlanskog kantona održalo konferenciju za medije na kojoj je objavilo da će zatražiti pritvor za uhapšene, a da ih još nije ni saslušalo na okolnosti koje im se stavljaju na teret.

Vidović nam je danas kazala da je u medijima objavljena i informacija o hapšenju Pramoda Mitala čak dva sata prije nego što je on službeno lišen slobode.

Vidović: Kršenje prava. Avaz

- Posebno sam iznenađena današnjom konferencijom za medije Tužilaštva Tuzlanskog kantona jer su dali u javnost određene informacije o optužbama, a da prethodno te optužbe nisu ni predočene osumnjičenima. Štaviše, na toj konferenciji je najavljeno da će Tužilaštvo tražiti pritvor, a osumnjičene nisu ni saslušali. Ovo je, zaista, jedan neobičan postupak i teško kršenje ljudskih prava. Zaista me brine da li će ovo biti fer postupak – rekla nam je Vidović.

Inače, Pramod Mital brat je Lakšmija Mitala (Lakshmi), petog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Članovi njegove porodice od kompanije ''Mittal Steel'' napravili su najvećeg proizvođača čelika na svijetu, a njihovo bogatstvo procjenjuje se na 17,2 milijarde dolara prema ''Forbesovoj'' listi.

Šta sve imaju u BiH

Porodična firma ''Mittal Steel'', koju je osnovao stariji Lakšmi, sa 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu. U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL-a, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora te ''ArcelorMittal''.

Saznajemo da je u ovom postupku za sada ostalo mnogo nejasnoća, a jedna od njih je zašto bi ovaj milijarder bio pod istragom da je oprao 21 milion maraka, što je, ako se uzme u obzir njegovo bogatstvo, statistička greška.

Također, saznajemo da je Pramod Mital uhapšen kao predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a, a ne kao direktor ili vlasnik ove firme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.