TRŽIŠTE

{VODIČ ZA SEZONSKE POSLOVE} / Za samo mjesec hvatanja "morskih čudovišta" mogu se zaraditi 32 prosječne plaće u BiH

Godinama unazad teška situacija u Bosani i Hercegovini natjerala je veliki broj građana da, u potrazi za egzistencijom i bilo kakvom zaradom, odlazi u inozemstvo

Piše: E. MASLO

26.7.2019

Sezonski poslovi u inozemstvu privlačni za bh. državljane - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Godinama unazad teška situacija u Bosani i Hercegovini natjerala je veliki broj građana da, u potrazi za egzistencijom i bilo kakvom zaradom, odlaze u inozemstvo.

Zvaničnih podataka o egzodusu nema, već na masovni odlazak uglavnom ljudi u punoj radnoj snazi ukazuju istraživanja nevladinog sektora. Prema podacima Unije za održivi povratak samo od početka godine Bosnu i Hercegovinu napustilo je više od 30.000 ljudi

Najtraženiji poslovi 

Mnogo je i onih koji u potrazi za zaradom odlaze kako bi radili sezonske poslove.

Na internetu se mogu naći različite ponude za posao, od berača jagoda u Finskoj, fotografa na kruzerima, lovaca na krabe, ribolovaca na Sjevernom moru, do građevinskih radnika u Azerbejdžanu. 

Radnici iz BiH se u velikoj mjeri odlučuju i za sezonski rad na moru, u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, ali ne raspolažu podacima o tačnom broju radnika jer nemaju sporazume o sezonskom zapošljavanju.

Najtraženiji poslovi među bh. građanima su u turističkoj, ugostiteljskoj i građevinskoj djelatnosti. No, poslodavci širom svijeta nude mnogo više za one koji su za dobre plaće spremni na rizik. 

Lov na krabe u Beringovom moru kod Aljaske predstavlja jedan od najopasnijih, ali i najisplativijih poslova koji podrazumijeva 24-satno radno vrijeme u teškim vremenskim uvjetima. Lovci na krabe, osim s opasnim ulovom, moraju se boriti i sa 15 metara visokim hladnim valovima, vjetrom koji dostiže 130 kilometara na sat, mećavama... U sedam dana strada najmanje jedan ribar. 

Plaći za ovaj opasni posao zavise od dnevnog prinosa i tržišnih cijena. Prema podacima Zavoda za statistiku rada srednja satna nadnica radnika u ribarstvu iznosila je 13,72 dolara po satu (24 KM). Kapetani brodova za rakove mogu zaraditi više od 200.000 dolara godišnje (350.902 KM), a članovi posade mogu zaraditi čak 50.000 dolara (87.725 KM) tokom tromjesečnog radnog perioda. Često se troškovi života plaćaju tokom ribolovne sezone.

No, za samo mjesec hvatanja „morskih čudovišta“ može se zaraditi približno 32 prosječnih mjesečnih plaća u BiH.

Branje jagoda

Na plantažama u Grčkoj plaća 2.000 eura. Interesantan je i posao ribolovca na otoku Svalbard na Arktiku, gdje se godišnje može zaraditi više od 220.000 KM. 

Ako ste u mogućnosti da nekoliko mjeseci provedete u inozemstvu, razmislite o branju jagoda u Finskoj. 

Ono što bi u tom slučaju trebalo da imate na umu, jeste da sezona traje od juna do septembra. Finci branje jagoda plaćaju po kilogramu, a tokom jednog dana u prosjeku radnik može da ubere oko 60 kilograma, što gazda prosječno plati između 5 do 6 KM po kilogramu.

Iako je Tanzanija siromašna, u posljednje vrijeme vodeće svjetske kompanije odlučile su da baš u ovoj zemlji otvore svoje predstavništvo za Afriku, a najtraženiji radnici su Evropljani.

Tako za rad u Grand kazinu u Tanzaniji možete biti plaćeni između 2.000 i 3.000 dolara (3.513 - 5.270 KM). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.