AFGANISTAN

Gdje su, u kojoj bazi i koliko ih je: Nose li i bh. vojnici u Kabulu glavu u torbi

Ko im može garantirati sigurnost u zemlji u kojoj već 15 godina vlada pravi haos

S jedne od ranijih posjeta delegacije Ministarstva odbrane BiH. Agencije

M. AŠČIĆ

25.7.2019

Pripadnici Oružanih snaga BiH koji se nalaze u Misiji u Afganistanu uopće ne učestvuju u vojnim operacijama niti idu u pratnju vojnih konvoja. Kaže ovo za „Dnevni avaz“ generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Teško ranjeni

No, bez obzira na sve, to ne znači da bh. vojnici ne riskiraju živote u državi u kojoj su napadi talibana na državnu policiju i pripadnike stranih misija skoro svakodnevni.

Teško da bilo ko može garantirati sigurnost vojnicima stranih misija u zemlji u kojoj vlada haos skoro 15 godina.


Mašović: Svi su sigurni. Avaz

Pokazao je to i jučerašnji stravični napad talibana na vozilo hrvatskih mirovnih snaga u Kabulu, u kojem su teško ranjena dva vojnika, a jedan je smrtno stradao.

Afganistanski mediji objavili su da su talibani preuzeli odgovornost za napad bombaša samoubice. Ovo je samo jedan u nizu napada na vojnike i civile na ovom području.

No, Mašović nam je jučer rekao da su naši vojnici koji se nalaze u Kabulu dobro i zdravo.

U vojnim bazama

- Moram naglasiti da su naši vojnici raspoređeni na unutrašnjem obezbjeđenju vojnih baza i tu je razlika između naše i ostalih stranih misija. To je tako potpisano odlukom Predsjedništva BiH. Znači, mi ne učestvujemo u vojnim operacijama niti idemo u pratnju vojnih konvoja - potcrtao je Mašović.

Brojni napadi

Od početka godine talibani su u Afganistanu ubili na stotine afganistanskih vojnika i civila. Samo u januaru stradalo je više od 100 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i desetine pripadnika specijalne policije. U avgustu prošle godine talibani su ubili i tri vojnika iz Češke.

U SKLOPU NATO-ove misije „Odlučna podrška“ u Afganistanu se, kaže Mašović, nalaze 63 bh. vojnika. Oni su raspoređeni u bazama još od 2009. godine.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.