AKCIJE

Zbog iznude pola miliona KM: FUP u Čapljini uhapsio bivšeg hrvatskog specijalca

FUP: Akcija na više lokacija. Arhiv

M. AŠČIĆ

25.7.2019

Službenici Federalne uprave policije su u okviru operativne akcije kodnog naziva "Krupa" danas u Čapljini uhapsili dvije osobe - bivšeg policijskog službenika Specijalne policijske jedinice MUP-a RH, inicijala J. M. (42), za kojim je na snazi više potjernica i naloga za hapšenje izdatih od sigurnosnih organa iz Hrvatske i Njemačke, a drugi uhapšeni je osoba inicijala J. M. (51).

Cilj akcije, koja je realizirana u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i pod nadzorom Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, jeste dokumentiranje osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelom iznuda iz člana 295. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH. U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacije na području općine Čapljina i uhapšene dvije osobe iz Čapljine.

Navedene osobe se sumnjiče da su unazad osam dana zahtijevale od osobe iz Hrvatske novčani iznos od 250.000 eura, a pri tome joj upućivale ozbiljne prijetnje po život i tijelo nje i njenog maloljetnog djeteta. Prilikom hapšenja i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su korišteni prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije te će u zakonskom roku biti predati Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom provođenja tih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, a kako je iz Federalne uprave policije najavljeno, bit će nastavljene aktivnosti na realizaciji te operativne akcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.