INTERVJU

Jukić: Bošnjacima nije smetalo što osam godina na čelnim pozicijama nije bilo Hrvata

Ružica Jukić. Arhiv

HMS

25.7.2019

Ružica Jukić, zamjenica predsjedatelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTVBiH), govorila je za Hrvatski Medijski Servis o stanju u bh. pravosuđu, pritiscima na rad VSTV-a, međunacionalnim odnosima u pravosuđu, utjecaju pojedinih stranih ambasada na rad pravosudnih institucija.

Upitana postoje li pritisci na rad bh. pravosuđa s različitih adresa i institucija, Jukić je istakla kako postoje kontinuirani pritisci na rad pravosudnih institucija, odnosno nositelja pravosudnih funkcija, kao i napad na VSTVBiH.

- Radi se, dakle, o nezadovoljnim strankama u postupku, kao i nezadovoljnim političarima, a sve u svezi njihovih istraga, donesenih presuda ili statusa oštećenih u postupku – rekla je Jukić.

Potpredsjednica VSTV-a naglašava da se članovi tog tijela, naravno, ni na koji način ne smiju miješati ni u jedan postupak.

- Naravno da se slažem da treba ukazati na probleme koji se pojavljuju u postupcima koji vode tužitelji i sudije, ali prije svega treba znati da VSTV ne može niti smije „ući“ niti u jedan predmet niti narediti način donošenja odluke u istom, jer bi članovi krivično odgovarali za ometanje istrage. Tužitelji su jedini ovlašteni po zakonu voditi istragu, a sudije su neovisne u radu - istakla je Jukić.

Jukić je napomenula i kako je nužno uraditi sveobuhvatnu analizu stanja u pravosuđu, a ne zaključke donositi na osnovu dva slučaja. 

– Ono što meni smeta je što se uzmu samo dva slučaja, a ne općenito svi, pa da se izvrši analiza grešaka, koje treba zakonski mijenjati. Jasno je da su pojedine slučajeve iskoristili političari kako bi dobili glasove na izborima. Stvarna briga za te ljude je daleko od realnog. Ja kao dopredsjednica sam uvijek pokušala pomoći strankama, onoliko koliko imam ovlasti. Ne mogu narediti nikome da otvori istragu protiv nekoga, iako nekada i sama vidim da bi po mom sudu trebalo otvoriti. No, ja nemam sve dokaze, niti ovlasti u zakonu da bih mogla utjecati na tok istrage. Zbog toga se ni političari ne mogu miješati u istrage, a sigurno je da postoje greške i u radu tužitelja i u radu sudija. To se događa u svim zemljama u svijetu – rekla je Jukić.

Pritisci su konstantni

Jukić problematizira spregu medija i pojedinih političara pitajući se je li normalno da jedan ministar, poput ministra sigurnosti Dragana Mektića, koji iza sebe ima veći broj krivičnih prijava otvoreno poziva narod na bunt protiv pravosuđa.

- Mnogi od tih političara koji nas napadaju i koji imaju svoje vjerne medije (iznose neistine za njih i krše novinarski kodeks), imaju svoje predmete u tužilaštvima. Neshvatljivo je da jedan političar, koji je ujedno i ministar, koji ima otvorenu istragu i desetak ozbiljnih krivičnih prijava, dođe pred to tužilaštvo i poziva narod na bunt i neposluh protiv te institucije. To ni u jednoj državi nema i to ne smeta strancima - rekla je Jukić dodajući da su takvi pritisci konstantni.

Visoka dužnosnica VSTV-a razumije nezadovoljstvo građana jer su aktuelnim zakonom oštećene strane de facto izbačene iz sudskog postupka.

- Interesantno je da je ovaj aktuelni zakon izbacio oštećenog iz postupka i u tome je glavno nezadovoljstvo građana. Mi smo tražili godinama izmjenu zakona, jer kada tužilac odustane od istrage, onda oštećeni može sam nastaviti. Sada s postojećim zakonom posljednju riječ ima glavni tužilac i na tome se završava. Parlamentarci nikada nisu usvoji te izmjene, jer im odgovara očito zbog njihovih postupaka – istakla je Jukić.

Prestati s miješanjem u rad pravosuđa

Jukić je govorila za HMS i o odnosu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) prema bh. pravosudnim institucijama. Mišljenja je da se “zaokret” OSCE-a dogodio kada je otkrila “javnu tajnu” da se strane ambasade miješaju u rad pravosuđa.

- Zaokret OSCE-a se događa otkad sam ja otkrila javnu tajnu, da se ambasade miješaju u rad pravosuđa na način da utječu na pojedine istrage, presude, ko će biti izabran za koju funkciju u pravosuđu itd. Moja namjera je bila ukazati na tu anomaliju i da se prestane s tim i takvim radom. To nije mandat ambasade ni u jednoj državi – rekla je Jukić.

- S obzirom na to da su se mnogi obrušili na mene što sam to iznijela u javnosti, shvatila sam da su mnogi i znali da to postoji, jer im je to bilo od koristi – pojašnjava Jukić.

Potpredsjednica VSTV-a naglašava da je, što se nje tiče, nedopustivo vršenje pritiska na pojedinačne predmete.

– Ja neću ni u jednom slučaju umanjivati doprinos stranih ambasada u uspostavi efikasnog, neovisnog i odgovornog pravosuđa, ali ovakvi slučajevi vršenja pritisaka na pojedinačne predmete i izbor nositelja pravosuđa se ne mogu tolerirati, barem što se mene tiče, a drugi kako hoće – rekla je Jukić.

Parlamentarni nadzor narušava trodiobu vlasti

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je zaključak kojim se osniva komisija za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTV-u. Jukić je mišljenja da je formiranje takve komisije nebuloza jer bi ista predstavljala parlamentarni nadzor nad pravosuđem.

- Nebuloza je i pomisliti, a kamoli reći da parlamentarna vlast treba imati nadzor nad pravosuđem, tj. pozivati tužioce i sudije, te da ih ispituje o postupku, koji je tajni za javnost ili da sudija obrazlaže pred njima zašto je donio takvu odluku, jer vjerovatno poslije toga ne bi bio nijedan parlamentarac optužen, a to im i jeste cilj - istaknula je Jukić te dodala:

- Parlamentarni nadzor, dakle, narušava koncepciju trodiobe vlasti, a pogotovo što je pravosudna vlast neovisna od ove druge dvije vlasti – mišljenja je potpredsjednica VSTV-a.

Osam godina bez Hrvata na čelnim pozicijama

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, nedavno je kazao da je SDA davno izgubila poluge koje je imala nad pravosuđem, a da je VSTV pod političkom kontrolom HDZ-a BiH i SNSD-a. Govoreći o toj tvrdnji, Jukić je kazala da političkim predstavnicima Bošnjaka nije smetalo da osam godina ni na jednoj poziciji u pravosuđu na nivou BiH nije bilo Hrvata.

- Pa eto gospodin Šemsudin Mehmedović je odgovorio da su izgubili poluge utjecaja na pravosudni sistem. Jasno je da na VSTV počinju napadi nakon izbora Ranka Debevca za predsjednika Suda, a nakon toga izbor za glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić. Nije smetalo Bošnjacima da Meddžida Kreso bude 12 godina na čelu Suda BiH, te da u isto vrijeme bude glavni tužitelj Goran Salihović, čiji je otac Bošnjak, i da na mjestu glavnog disciplinskog tužioca bude Arben Murtezić iz reda ostalih, a da osam godina ni na jednoj poziciji na državnom nivou nije bio Hrvat - kazala je Jukić.

Potpredsjednica VSTV-a dodaje da je i sada predlagala da se Hrvatima dodijeli mjesto glavnog disciplinskog tužioca.

- To je moćna funkcija koju namjerno zapostavljaju zato što od njega zavisi hoće li se pravosuđe dovesti u red. Također sam predlagala, ako Hrvat bude glavni disciplinski, da se onda funkcija glavnog tužioca da Bošnjacima. No na to nisu pristali bošnjački članovi Vijeća i izabrana je Alena Kurspahić kao Bošnjakinja na mjesto glavnog disciplinskog tužioca – dodala je Jukić.

Postoje tonski zapisi iz gluhih soba

Komentirajući raniju tvrdnju o postojanju gumenih i staklenih soba u pojedinim ambasadama u kojima su nosioci pravosudnih institucija dobivali diktate, Jukić ističe da o tome postoje i tonski zapisi u VSTV-u, ali da nisu sve ambasade vršile pritisak na pravosuđe. Istovremeno, zabrinjava je to što niko nije reagirao na njene tvrdnje.

- Nisu sva strane ambasade vršile pritisak na rad pravosuđa, jer su nam mnoge pomogla u održavanju efikasnosti pravosuđa putem svojih projekata npr. Švedska, Holandija, Švicarska itd. Evropska unija i dalje podržava neovisnost našeg pravosuđa - rekla je Jukić.

- Američka ambasada je, također, dala doprinos za uspostavu odgovornog pravosuđa, no nisu smjeli izaći izvan okvira svog mandata i pozivati sudije i tužioce u te gumene i staklene sobe i tražiti od njih kako će postupati u pojedinim predmetima – napominje Jukić.

Dužnosnica VSTV-a ističe da je imala priliku slušati svjedočanstva sudija i tužitelja na koje su strane ambasade vršile pritisak.

- Nije mi bilo nimalo prijatno slušati ta svjedočanstva sudija i tužitelja, a o tome postoje dokazi i u VSTV-u, jer su tonski zabilježeni. Isto tako, moram reći da to nisu svi radili u ambasadi, nego pojedini protiv kojih su sudije i tužioci iznijeli tvrdnje - kazala je Jukić dodajući da je zabrinjava to što su svi šutjeli na to i niko nije htio provjeriti ono što je iznijela u javnosti.

- Možda ja različito percipiram pojam neovisnosti. Za mene je neovisnost ako niko na mene ne može vršiti utjecaj ili pritisak – pojašnjava Jukić.

Parlament ne finansira pravosuđe

Jukić je za HMS kazala i kako se u javnosti nastoji opravdati parlamentarni nadzor nad pravosuđem činjenicom da se pravosuđe finansira iz parlamenta. 

- To nije tačno. Pravosuđe unosi u budžet svake godine da se samo može finansirati. Prema tome, pravosuđe putem sudskih taksi daje veliku količinu novca, za razliku od budžetskih korisnika, koji uopće ne ulažu u budžet, a na kraju dobiju novčana sredstva kao i pravosuđe - pojasnila je Jukić.

Odgovornost za krizu prebacuju na pravosuđe

Vijeće ministara BiH na jučer održanoj sjednici nije usvojilo revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina. Upitana zašto to nije učinjeno, Jukić je kazala da se to radi s namjerom prebacivanja odgovornosti za krize na pravosudne institucije.

- Ne znam šta znači neusvajanje revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, osim da se to radi s namjerom produbljivanja krize i svaljivanja odgovornosti na pravosuđe - rekla je Jukić.

Prema mišljenju potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, nedopustivo je da iste osobe obavljaju funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti te što vlast u BiH nije formirana ni nakon godinu od izbora.

- Neshvatljivo mi je da Američkoj ambasadi, kao i drugim ambasadama ne smeta to što se vlast nije uspostavila već godinu i što iste osobe obavljaju funkciju ministra i parlamentarca, jer to su nespojive funkcije dvije grane vlasti. Očito je kod zakonodavne i izvršne vlasti moć te im ni ambasade ne smiju očitati lekciju, kako to rade kada je pravosuđe u pitanju - istaknula je Jukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.